2015. november 30., hétfő

Kutyaterápiás foglalkozás


 2015 szeptembere óta, heti rendszerességgel tartunk terápiás kutyával segített tanítási órákat. A terapeuta: Erdész Brigitta, tanító, fejlesztő pedagógus. Társai és a mi segítőink a tanulásban Molly és Beny. A gyerekek mindig nagy izgalommal várják ezeket az órákat. Kezdetben csak ismerkedtünk egymással és a számunkra teljesen új helyzettel, de mostanra már több sikeres, kutyák által asszisztált tanítási órát tartottunk.
 Természetesen a tananyag mellé sok, különböző területre ható fejlesztő gyakorlat is bekerül az órák anyagába. Ami általános tapasztalat, hogy a gyerekek lényegesen intenzívebb figyelemre képesek Molly és Beny mellett, a fegyelmezési problémák pedig, szinte teljesen megszűntek.
 Óráink nagy népszerűségnek örvendenek a kollégák körében is, sorozatban kéredzkednek be hospitálásra.
 Nagyon köszönjük Erdész Brigittának ezt a fantasztikus lehetőséget, ami annyi élményt és örömöt hoz kis életünkbe!
 Jelenleg igényfelmérést tartunk az Értelmileg akadályozottak tagozatán csoportos állat asszisztált foglalkozásokra.

 Az érdeklődők figyelmébe ajánlanám a következő két oldalt:

2015. november 25., szerda

 Örömmel tudatjuk mindenkivel, hogy iskolánk 4. osztályos tanulója, Vidó Levente ELSŐ HELYEZÉST ért el a "Gyermekkorom tükörcserepei" címmel meghirdetett, Sütő András munkásságának tisztelgő szavalóversenyen 2015. november 25-én.
 A III. kerületi Szent Miklós Általános Iskola által megrendezett versenyre a főváros valamennyi szegregált intézményéből érkeztek gyermekek. A színvonalas mezőnyben Levente Kányádi Sándor Tűvé tevő című versével nyert arany fokozatot.
 Szeretnénk megköszönni édesanyjának, hogy segítette a felkészülést!
 Gratulálunk Levinek, mindannyian nagyon büszkék vagyunk erre a kimagasló teljesítményre!


2015. november 24., kedd

Reggeli közös éneklés

 Hamarosan megérkezik az iskolánkba is a Mikulás, ezért november 24-én az óvodai, az autista, a mozgásfejlesztő és a fejlesztő-felkészítő csoporttal összeültünk egy kedves, reggeli utáni énekelgetésre, ahol felfrissítettük a Mikulás dal repertoárunkat is.
 Kezdetben köszöntöttük egymást és mindenki választhatott egy neki tetsző hangszert. Mivel aznap igen borongós időnk volt a ,,Gyülekeznek a felhők” mondókával indítottunk, ahol a ,,dörög az ég és kopog a jég” részt már mi is intenzív hangszerkísérettel jeleztük. A gyerekek nagyon élvezték, hogy önfeledten, szabadon csöröghettek, dobolhattak, ütögethették a hangszerüket. Pár ismertebb dalocska után (pl.: ,,Lassan jár a csiga-biga”, ,,Lementem a pincébe”, ,,Alma, alma, piros alma”) jöhettek a Mikulás és téli időt köszöntő dalok. Ilyen volt a ,,Hull a pelyhes fehér hó”, ,,Télapó itt van”, ,,Suttog a fenyves zöld erdő”, ,,Hull a hó, hull a hó”. Kellemes meglepetés volt, hogy szinte mindenki ismerte és énekelte/dúdolta is a dalokat.
 Nagyon jó érzéssel töltött el, hogy a gyerekek hatalmas lelkesedéssel, örömmel vettek részt a közös tevékenységen. Látszott az arcukon, hogy jól érzik magukat. Elköszönésként a ,,Megy a gőzös…” dalra mindenki megfogta egymás hátát és tettünk pár búcsú kört, majd ki-ki a saját csoportjával elrobogott a termükbe. 

Földi Enikő


2015. november 19., csütörtök

A „madárbarát iskola program” első eseménye: vendégelőadó érkezett

 2015. november 19-én délelőtt nagy örömünkre megérkezett programunk első vendége. Szarvas József okleveles díszmadár tenyésztő, egy „madárbarát kert” tulajdonosa, madárszakértő, és nem mellesleg ötunokás nagypapa tartott az érdeklődőknek ismeretterjesztő előadást. Témáink a madarak téli etetése, gondozása és a cinke életmódja, jellemzői voltak. A cinke programsorozatunk következő madara lesz.
 Vendégünk nem érkezett üres kézzel az iskolába. Megtudtuk, hogy barkácsolásban, kézműveskedésben is jártas, elhozta néhány saját készítésű madáretetőjét (egyes darabok újrahasznosított anyagból készültek), faragott-festett cinkéit, kismadarait. A gyerekek számos kérdéssel készültek az alkalomra, a legérdeklődőbbek ajándékot is kaptak. Kézről-kézre jártak a bemutatott ötletes etetők, színes ábrák, etetéshez szükséges magok. 
 A java azonban csak a végén következett: Józsi bácsi a legnagyobb etetőt az iskolának ajándékozta, a további kisebb etetőket pedig kisorsolta a gyerekek között, ami hatalmas sikert aratott. 
 Az előadás után néhány különösen érdeklődő gyerek ezt a kérdést tette fel nekem: „Mikor jön Józsi bácsi legközelebb hozzánk?” Reméljük, hamarosan…☺

Bedő Krisztina



2015. november 6., péntek

A "Madárbarát iskola program"

 Az intézményben dolgozó pedagógusok mindig is szívügyüknek tekintették a természetközeliség, környezet- és állatvédelem ügyét. Igyekeztünk átadni a gyerekeknek ezen értékek fontosságát, jó példával járunk előttük, szeretnénk, ha közvetlen tapasztalatokat, élményeket adhatnánk nekik. Erre kiváló lehetőséget nyújt ez a program, hiszen a családokkal együttműködve az egész iskola részt vehet a madarak megfigyelésében, gondozásában. 
 Felvettük a kapcsolatot a Magyar Madártani Egyesülettel, regisztráltuk magunkat, majd október 22-én meg is érkezett a kezdőcsomagunk. Ezúton is szeretnénk megköszönni a Szülői Szervezet gyors és nagylelkű segítségét, mellyel lehetővé tették, hogy elindulhasson a program. 
 A kezdeményezéssel az a másik célunk, hogy intézményünk elnyerje a „Madárbarát iskola” címet, melynek eléréséhez egy teljes naptári év munkára és ennek dokumentációjára van szükség. Természetesen az egy év letelte után is folytatjuk a madarak etetését, itatását, megfigyelését. A program az „ökoiskola” részeként, alprogramjaként, de önálló projektként működik. Szakaszokra osztottuk a tanévet, különböző madarakat fogunk megismerni az egyes időszakokban. Nagy faliújságunkon képeket és információkat, közvetlen környezetében a gyerekek kapcsolódó alkotásait állítjuk ki.  
 Első témánk a „Mindent a baglyokról” című tárgykör volt. Számtalan alkotás érkezett szinte minden csoportból, a legváltozatosabb technikákkal. Úgy látszik, a baglyokat mindenki szereti…
November folyamán felkerültek a madáretetők, a cinkegolyók és megérkeztek az első madaraink. Többnyire cinkék és varjak. Felszerelésre került a „madármozi”, a felvételeket nagy izgalommal várjuk. Külön köszönet ezért a közreműködőknek!
 2016. októberében küldjük meg az adatgyűjtő lapot az MME címére, amely alapján elbírálják, hogy érdemesnek tartanak-e minket a „Madárbarát iskola” címre és kitehetjük a táblát iskolánk falára.

Bedő Krisztina

2015. november 5., csütörtök

Népligeti séta

Az Értelmileg akadályozottak tagozatán idén is megtartottuk, a már-már hagyományosnak is mondható őszi Népligeti sétát. November 4-én került sor a kirándulásra.
Az idő ismét kegyes volt hozzánk. Bár talpunk alatt megadóan rogyott össze a nedves avar, homlokunkat még csiklandozták az utolsó nyári napsugarak. A séta során megbeszéltük az ősz jellegzetes jegyeit, az időjárás jellemzőit, nem feledkeztünk meg a madarak megfigyeléséről sem és persze, „ahogy illik” színesebbnél - színesebb leveleket gyűjtöttünk. Utunk most is elvezetett a már jól ismert játszótérre, ahol volt alkalom a lazulásra, hintázásra, beszélgetésre.
 A gyerekek és a felnőttek felfrissülve, élményekkel tértek haza.

Harman Judit


2015. november 2., hétfő

Néptánc oktatás

 A tanulásban akadályozottak alsó tagozatán novembertől heti rendszerességgel néptánc oktatás indult, melyen az összes osztály részt vesz. 
 Már az elmúlt tanévben megfogalmazódott bennünk, milyen nagy haszonnal járna a tánc tanulóink számára, és Turanecz Adrienn felajánlásának köszönhetően, aki egyik tanulónk nővére és tapasztalt néptáncos, tervünk most megvalósulhat.
 A gyermekek nagy élvezettel vesznek részt a néptánc órákon, a magával ragadó zene, a közös játék és produkció öröme minden alkalommal élmény számukra. Járulékos haszon, hogy ez a tevékenységforma a nagy- és finommozgásoktól kezdve a térészlelésen, kreativitáson, halláson át egészen az értelmi képességekig szinte minden területet fejleszt, képességektől és deficitektől függetlenül. Megismerik és megszeretik a magyar népdalkincset, népzenénket, népi gyermekjátékainkat, hagyományainkat.
 Reméljük, hogy idővel be is mutathatjuk majd megszerzett tudásunkat az iskolatársaknak, tanároknak, szülőknek!