2016. február 29., hétfő

Szavazás az év fájára

Az Év Fája vetélkedő célja, hogy a fák természetben betöltött szerepén keresztül hívja fel az emberek figyelmét a környezettudatosságra. A vetélkedő a nemzetközi Európai Év Fája versenyhez kapcsolódik. Február 29-ig lehetett szavazni, ezt mi meg is tettük.  Díjátadó: április 20.
A győztes fa egy állapotfelmérést és kezelést kap, amely magában foglalja a fa környezetének rendbetételét is, amennyiben arra szükség van. Magyarország - 45 859 szavazattal a jelenlegi állás szerint első helyen áll! Még minden jelöltnek van esélye elnyerni a 2016-os Európai Év Fája címet, de jelenleg a bátaszéki molyhos tölgy vezet.  A bátaszéki tölgy egy 18. századi erdő emlékét őrzi, a mögötte álló Szent Orbán kápolnát pedig ugyanekkor emelték egy pestisjárvány után. Az öreg fa és kápolna közösen őrzi a települést és lakóit, akik az ‘56-os Dunai árvíz idején is ide menekültek. A tekintélyes fát a helyi földművesek gondozták: levágták száraz ágait, és a csonkot megfestették, ezzel védve a betegségektől. Máig élő hagyomány, hogy a fa tölgy törzsét május 25-én borral locsolják, ezzel biztosítva a következő év bő szőlőtermését. 

Bedő Krisztina



2016. február 25., csütörtök

Február a varjaké volt

Februárban a varjú volt a madárbarát iskola témája. Rengeteg alkotás érkezett a központi faliújság köré és az osztálytermek tábláira, ajtóira, ablakaira. Megtudhattuk, hogyan élnek, miket gondoltak és gondolnak róluk az emberek. A valóságban egészen mások, kicsit sem félelmetesek. Ellenben nagyon okosak. 
Akit érdekel, itt is megnézheti, mennyire: 



Bedő Krisztina


2016. február 21., vasárnap

Farsang a tanulásban akadályozottak tagozatán

 A tanulásban akadályozottak tagozatán is hetek óta készültek a maszkok, álarcok, maszkabáli fejfedők, farsangi dalok szűrődtek át a tantermek ajtaján és folyt a titkolózás, hogy ki mivé változik majd át a nagy napon.
 Szerdán végre fánkillat töltötte meg a levegőt, a tornaterem megtelt vicces és ijesztő mesealakokkal. A gyerekek először kvíz formájában találgathatták, hogy a projektorra kivetített régi gyermek- és babafotókon vajon melyik tanárukat látják. Ezután a jelmezverseny következett, amin a zsűrinek hála minden versenyző nyert, majd pedig a "Ki mit tud?" vetélkedő. Táncmulatság zárta az ünnepséget.
 Köszönjük Berni néninek és a DÖK-nek, valamint Orsi néninek a szervezést, a zsűrizést Ibolya néninek és Anna néninek, a szülőknek pedig a sok vidám jelmezt!
 



Szépíróverseny


 Az idei tanévben is megrendezésre került iskolánkban a szépíróverseny házi fordulója 4 korcsoportban, melyekből az első három helyezett tanuló mehetett a kerületi fordulóra.
A továbbjutó tanulók nevei, helyezésük:

Alsó tagozat:
1-2. osztályos korcsoport:
  1. Steckl Mihály Róbert 
  2. Budai Vivien 
  3. Szunyog Alex 
3-4. osztályos korcsoport: 
  1. Welecz Tamás 
  2. Vidó Levente 
  3. Kirsch Ádám 

Felső tagozat:
5-6. osztályos korcsoport:
  1. Gyulai Tamás
  2. Budai Melinda 
  3. Kassai Martina
7-8. osztályos korcsoport: 
  1. Kákosy Olívia
  2. Ersching Regina
  3. Letovai Dóra

 A kerületi fordulón, Kákosy Olívia első helyezést ért el korcsoportján belül, így ő képviseli iskolánkat a fővárosi fordulón.
 A versenyen részt vett tanulóknak és a felkészítő pedagógusoknak gratulálunk!
                                                                             Földi Bernadett, Villányi Kinga


2016. február 13., szombat

Farsang az Értelmileg Akadályozottak Alsó-, Felső tagozatán

Bál, bál, maszkabál…..


Az Értelmileg Akadályozott Tagozat idei farsangján ismét jelmezbe öltözött tagozatunk apraja-nagyja. A jelmezek ötletességéről, változatosságáról a mellékelt képek bizonyára meggyőzik honlapunk olvasóit.
Sajnos ez a felület nem alkalmas arra, hogy átadja annak a farsangi fánknak ízét, illatát, amit Márta néni és Edit néni kora reggeltől dagasztott és sütött, s amit jóízűen fogyasztott a versenyben megéhezett csapatunk.
A farsangi móka nem zárulhatott mással, mint tánccal. A zeneszámokat tanulóink maguk választották, kérésüket többnyire maguk vetették papírra is. Az eredmény egy 60 percen át tartó, fergeteges tánc lett. Kimerülten, de elégedetten, sőt néhányan már a következő évi jelmezük tervezgetésével távoztak mulatságunkról.

Az összes kép megtekinthető itt:

https://drive.google.com/folderview?id=0B8mG5xbD4npPZGxwNGJCUmZSN1k&usp=drive_web
 
                                                                                                                              Pálfi Ildikó




2016. február 11., csütörtök

Huppancs, pánkó, krepli, siska, pampuska és megannyi álnév, bizony nem mást rejtenek mind, mint a népszerű farsangi csemegét: a fánkot

Az Értelmileg Akadályozottak tagozatának minden nebulója lelkesen készül a pénteki (február 12.) farsangi mulatságra. Egész héten szól Gryllus Maszkabálja, csúfolódókat, csujogatókat tanulgatunk, szorgos kezek dolgoznak a jelmezeken nagy titokban. (Számomra még mindig hihetetlen, hogy az osztályok féltve őrizgetik a titkot, hogy ki mivé alakul át farsangkor.) 
Izgalommal vegyes misztikusan bohém hangulat jellemzi a hetünket...


A Készségfejlesztő Speciális Szakiskolában igyekeztünk az izgalmakat egy kicsit oldani a tankonyhai foglalkozásunkon. Február 10-én: Fogyókúra ide, vagy oda és…„nincsen farsang fánk nélkül” nap mottóját megválasztva, mi is elkészítettük ezt a hagyományos farsangi édességet. Tésztát dagasztottunk gyöngyöző homlokkal, bűvölve kelesztettünk, simogatva nyújtottunk, szaggattunk és… a forró olajban aranyló szalagos fánkjaink életre kelve táncoltak…
Finom illat, jó hangulat, sok nevetés nem is kell több, és igen! bebizonyosodott, hogy a konyhai munka is lehet kellemes időtöltés.J 
Szerencsére Orsi néni is benézett hozzánk és készített pár fotót bizonyítékként (Köszönjük Orsi néni!J), holnap jönnek a képek.

Addig is egy kis fánktörténeti ismertető a Pesti Zsibongóból itt:

2016. február 8., hétfő

Rendhagyó Ábrázolás-alakítás óra avagy Művészetterápia

A gyerekek egyik kedvence évek óta a ragasztós festés. Hígított tapétaragasztóval és temperával dolgozunk. Fel és le, jobbra-balra, körbe-körbe, tenyérrel, mutatóujjal, ülve vagy állva: rengeteg a variáció. Közben, klasszikus zenét hallgatunk, hogy teljesen át tudjuk adni magunkat a művészetnek. Ma Beethoven egyik vonósnégyesére keveredtek-kavarogtak a színek.


A II. félévben 2-3 hetente tervezünk ilyen jellegű terápiás Ábrázolás-alakítás órákat tartani.

Dinnyés Annamária


Költőodú a kertünkben

 A Madárbarát Iskola Program részeként iskolánk a Madártani Egyesülettől egy költőodút is kapott ajándékba. Az odú biztonságos, a szarkáktól és egyéb fészektolvajoktól védett fészekrakó helyet biztosít apró madarak részére. A teteje fölhajtható, így figyelemmel kísérhetjük majd a tojásrakás és a költés folyamatát. Szabolcs bácsi a kertünk egyik magas fájának törzsére szerelte az odút, ő fogja majd megmászni a hatalmas létrát, hogy fotókat készítsen a gyerekek számára az eseményekről.
 Izgatottan várjuk, hogy tavasszal milyen madárka fogja a mi odúnkat választani költőhelyéül!






2016. február 5., péntek



Márciusi hónapra EBÉDBEFIZETÉS:
2016. 02. 10. (szerda) 08:30 - 16:30

PÓTBEFIZETÉS:
2016. 02. 17. (szerda)8: 30 – 16: 30

2016. február 3., szerda

Karácsonyutó februárban, avagy újraidéztük mindannyiunk örömére a karácsony szellemét…

Az idei tanév első félévének nagy kihívása volt az É. A. tagozat számára, az intézményi karácsonyi ünnepély a gyerek karácsony, és a pedagógus karácsony lebonyolítása. A sok közös tervezés, ötletelés és rengeteg fáradtságot nem kímélő gyakorlás után olyan produkció született, mellyel hagyományainkhoz méltó, színvonalas ünneppel zárhattuk a 2015-ös évet. Nagy bánatunkra a készülődés forgatagában és a rengeteg decemberi program miatt, a gyerekeink számára legfontosabb közönség a szülők nem részesülhettek ebből az élményből. Ennek pótlására, ígéretünknek megfelelően 2016.február 2-án megismételtük műsorunkat, amely a nagy izgalom ellenére nagyon jól sikerült és osztatlan sikert aratott. Köszönjük a szülőknek, hogy ilyen sokan eljöttek, így megoszthattuk velük a sok készülődés, munka eredményét és együtt idézhettük újra a karácsony szellemét.

Abban az esetben, ha valaki egyéb elfoglaltsága miatt mégis lemaradt volna a bemutatóról, az alábbi linkre kattintva megnézheti a teljes karácsonyi produkciót:


https://drive.google.com/folderview?id=0B4pbn8R_TF5VeW41NDF5Mk1udDQ&usp=drive_web

Indre Mónika


2016. február 2., kedd

Nyílt nap


A Kőbányai Komplex Általános Iskola összes tagozata szeretettel várja a leendő elsősök szüleit és az intézményünk iránt érdeklődőket 2016. március 2-án rendezendő nyílt napjára!
 A 2.-3. tanítási óra (8:25-10:10) látogatható, ahol a szülők betekinthetnek az osztályok munkájába és megismerkedhetnek a leendő elsős tanító nénikkel. Ezután iskolánk igazgatója tart tájékoztatót.
Kérjük a szülőket, a bemutató órákra gyermek nélkül érkezzenek! A gyerekek számára egy későbbi (tavaszi) időpontban szervezünk ismerkedő délelőttöt.