2016. március 30., szerda

Új eszközöket nyert a Mozgásfejlesztő és a Habi!

Intézményünk a Kőbányai Önkormányzat segítségével a HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat Zártkörűen Működő Részvénytársaság által kiírt pályázaton 2015-ben 1.300.000 Ft-ot nyert.  Az összeget a mozgásfejlesztő csoport és a fejlesztő nevelés-oktatás I. és II. csoportjának eszközfejlesztésére fordítottuk. A támogatás hozzájárul tanulóink még hatékonyabb és eredményesebb fejlesztéséhez. Köszönjük!
Az alábbi beszámolók a pályázati forrásból származó eszközök felhasználását mutatják be.
 


2016. március 28., hétfő

Márciusi madarunk a gólya volt

Ismét Őrhalomba érkezett meg az első gólya idén Nógrád megyében. Ő az első az Ipoly-völgyben és egyike az országban rendkívül korán visszatérő gólyáinknak. Az öreg hím madár az elmúlt 7 évben mindig megnyerte a legkorábban érkező fehér gólya címét Nógrád megyében. Az iskolában faliújságot készítettünk, a gyerekek munkáit kiállítottuk, érdekes információkat gyűjtöttünk.  
A TA felső tagozat tanulói megfigyelhettek egy sérült gólyát is, valamint madárgyűrűzésen vettek részt  04.01-én, Vértesbogláron, ill. Boglártanyán.

Bedő Krisztina






2016. március 25., péntek

Tavasz az iskolában

 Iskolánk minden tagozatán kitavaszodott végre! Íme egy kis ízelítő a rengeteg szépségből, amit a gyerekek alkottak:
(A "Több fotó"-ra kattintva látható az összes fotó!)






2016. március 22., kedd

Húsvéti Tojásvadászat

A nappalok hosszabbodásával és Sándor, József, Benedek érkeztével, egyre közelebb kerülünk Húsvét ünnepéhez. Felelevenítésre kerülnek az ünnepi szokások, a népi hagyományok, motívumok. Az Értelmileg Akadályozottak Alsó-, Felső tagozata ebben az évben is megtartotta március 21-én, hétfőn, Húsvéti Tojásvadászatát és az ehhez kapcsolódó Tavaszi Tojás Vásárt. A gyerekek vidám fürgeséggel keresgélték az iskola udvarán az elrejtett színes tojásokat, melyeket a csoportok által gyűjtött játékokra, könyvekre válthattak be.

Áldott ünnepet és pihentető szünetet kívánunk! Sok locsolót a lányoknak és piros tojást a fiúknak!

Dinnyés Annamária




2016. március 21., hétfő

MÁRCIUS 15-i "Huszárkodás" az Értelmileg Akadályozottak tagozatán

A minap a rádióban egy érdekes téma ajánlóra lettem figyelmes, mely így szólt: Hogyan hozhatjuk közelebb Nemzeti ünnepünket a gyerekekhez - kisiskolásokhoz, óvodásokhoz? Hogyan tehetjük számukra érthetővé, hogy mit is ünneplünk, kikre emlékezünk ilyenkor? Elgondolkodtam , hogy mi is lehet ennél nehezebb, ha nem az, hogy sérült gyerekekhez hozzuk közelebb a forradalom eszméjét, tartalmát. Bevallom, amikor ezt a felkonfot hallottam a hosszú hétvégén, már túl voltunk a megemlékezésen a tagozatunkon. És őszintén annyira jó érzés volt belegondolni abba, hogy a megfoghatatlanság ellenére, mégis úgy érezhetjük, hogy valóban sikerült a pedagógiai kihívás teljesítése. Az Értelmileg akadályozottak tagozatán a gyerekek tényleg megéreztek valamit a „forradalom szeléből”. A tanárnénik egy hatalmas interaktív társasjátékot álmodtak meg a gyerekek számára, melyet roppant jól kiviteleztek is. A gyerekek az osztálytermekben megvalósított állomásokon csupa ’48-al kapcsolatos feladattal találkozhattak. Fejükön papírcsákóval oldották meg  a forradalom előzményeivel kapcsolatos kvíz kérdéseket, rakták ki a huszárkirakót, vagy éppen a címer puzzle-t. Katonadalokat énekeltek, meneteltek, várat bombáztak le, ágyúgolyóval szántottak fel hegyet és völgyet. Az állomásokon a gyerekek „korhű pénzneme” krajczárt gyűjthettek. Aki minden állomást teljesített, az ellovagolhatott a csárdáig, ahol lovát kikötve, és immár igazi huszárrá avatva, hamisítatlan csárdazenére táncolhatott, mulatozhatott. A  hosszú út, no meg a tánc után mindenki jólesően lerogyhatott, krajczárkáiért cserébe zsíros kenyérrel csillapíthatta étvágyát és forró (szigorúan alkoholmentes!!) „almaborral” szomját.

Külön örültünk a vendégeinknek: a Tanulásban Akadályozottak alsó tagozatának osztályai jártak nálunk és ők is harcedzettségről tettek tanúbizonyságot, amikor teljesítették az állomásokon eléjük állított akadályokat.

(A "Több fotó"-ra kattintva láthatóvá válik az összes kép.)


Harman Judit


2016. március 20., vasárnap

Új eszközök, játékok a habiban!

Új eszközök, újabb kalandok, legújabb lehetőségek
Avagy mozgás- és komplex fejlesztés megújult erővel

 Egy évvel ezelőtt értesültünk egy az Önkormányzatunk által kiírt pályázatról. Pályáztunk, megnyertük, örültünk, sőt majd’ kiugrottunk a bőrünkből, pontosítottunk, rendeltünk, vártunk... ééés egy héttel ezelőtt megérkezett az eszközök várva várt utolsó részlete is.
 Mind mi, pedagógusok, mind a gyerekek, mind a gondnokunk nagy hévvel vetettük bele magunkat a csomagok közepébe, akadt aki tervezett, lelkendezett, álmodott; volt aki kipróbált, pakolt, burogatott, kiváncsiskodott, felfedezett...; sőt olyan is, aki csavarozott, fúrt, fejet vakart, összeszerelt...
 De a lényeget vétek lenne csavaros szavakkal kicsinyíteni...
A mi csoportjaink, a Fejlesztő nevelés-oktatás I-II. és a Mozgásfejlesztő csoport kicsit más mint bármely másik csoport, nálunk néha a fül lát, a szem kiabál és a képek beszélnek, hagyjuk hát, hogy ezen életképek mondják ki szavaink helyett a köszönömöt!

    1. A hintaágy: csoportunk elengedhetetlen (!) eszköze, a pályázat kifutása közben szakadt el régi hintaágyunk, gyermekeink legkedvesebb „játéka”, ezért is: leírhatatlanul örültünk az új
hintaágy érkezésének.


 Csoportunkban rendkívül nehezített a csoporttudat felismerése, az akarat kifejezése, a játékra hívás és a „hosszabb időre is le tudom kötni a figyelmem” jelensége, a felsoroltak bravúros facilitátora és motivátora a hintaágy. Egyszerre szerez örömöt; pihentet, ringat; szociális kapcsolatot („Kukucs- játék”,) egyensúlyt és önállóságot („Hogyan üljek bele biztonságosan?”) fejleszt; tanít osztozni („Ni- ni, beleférünk ketten is!”), megfelelően kérni (igény kifejezése: „Hintázni szeretnék!”, „Lökj meg!”) és együtt örülni.

    2. A karikák...egyes karikák nagy örömünkre még csörögnek is...


 A karikákkal végzett feladatok egyszerre fejlesztik a finommotorikát, tanítják a fogás-megtartás- elengedés folyamatát. Remek eszköznek bizonyulnak a komplex feladatoknál, a feladatértés és a feladattudat alakításakor. Továbbá a ki-bepakolós, célzós és rendrakós játékoknak is elengedhetetlen eszköze. Sőt a színek tanulásánál és tartásjavításnál (csukló) is segítségül hívhatjuk ezeket.
 A „csörgőkarikák” egyszerre hangszerként is funkcionálnak, hangkeltés örömét, figyelemfelkeltést/motiválást, a figyelmi képesség, ritmus- és zenei érzék fejlesztését szorgalmazzuk használatukkor.

    3. A hangszerek – „egy doboznyi kincs! O.O”


 Kis csapatunk lételeme a zene, a dalok, a muzikalitás... foglalkozásaink, fejlesztéseink mindennapi eszköze a hangszerarzenálunk: rázzuk, dobjuk, ütjük, pakoljuk, eltesszük, felvesszük, választjuk...
Nyugtat, elfoglal, fejleszt, motivál, játékra hív, segít a feladatok megértésében, teljesítésében, finommanipulációt, figyelmet, ritmusérzéket javít, alakít...csuda izgalmas és igényes eszközök birtokosai lehettünk.

2016. március 16., szerda

Megemlékezés az 1848-as forradalom eseményeiről

Iskolánkban 2016. március 11-én emlékeztünk meg az 1848-as forradalom és szabadságharc eseményeiről. A műsort, a tanulásban akadályozottak felső tagozatának 22 tanulója adta elő. A 30 perces előadásban  forradalmi versek, a márciusi ifjak naplórészletei hangzottak el, zenékkel és tánccal színesítve. A szereplők megfogalmazták azt is, hogy  a ma emberének mit jelent a kivívott szabadság érzése és lehetősége. A gyerekek kissé izgulva, fegyelmezetten de nagyon nagy örömmel és lelkesedéssel adták elő a műsort."


Kovács Katalin


Segítség a választáshoz: Hit- és erkölcstan

 Március 10-én azok az egyházak, melyek indítanak hittan oktatást intézményünkben, megtartották erről tájékoztatójukat.
 Íme a rövid összefoglaló azok számára, akik a tájékoztatón nem tudtak részt venni:


Katolikus egyház


Hit Gyülekezete



 A Hit Gyülekezete általános iskolai hit- és erkölcstan óráinak tanterve nem egyedül az egyház tagjainak gyermekeihez szól, ezért az állami fenntartású iskolákban tanítandó hit- és erkölcstan órák tananyagát úgy alakítottuk ki, hogy bármilyen világnézetű, akár nem hívő szülők gyermekei számára egyaránt igazán hasznos lehessen.
 Ezért nem felekezeti elkötelezettségű hittant, hanem inkább általános bibliaismeretet kívánunk tanítani, ugyanis a Biblia általános ismerete még mindig jóval alacsonyabb szinten áll hazánkban, mint Nyugat-Európában. Meggyőződésünk szerint a Szentírás történetei, tanításai és költészete önmagukért beszélnek. A bibliai elbeszélések civilizációnk egyetemes fundamentumaival ismertetik meg a tanulókat, melyeket az egyes korosztályok számára érthető szinten ismertetjük meg, ez által a gyermekek képesek lesznek maguk is kreatív módon, közös munkával, megbeszéléssel levonni a számukra aktuális erkölcsi tanulságokat, következtetéseket.
 Célunk, hogy a fiatalok a Bibliát megismerjék, megszeressék, és az abban szereplő hősök példaképként szolgáljanak a számukra, történeteikből erkölcsi és életvezetési tanácsokat meríthessenek egész életükben. Ez a szemlélet a mai oktatásból és a média világából is hiányzik. 
 Óráink döntően kis csoportokban, sokszor néhány fővel történnek, ami lehetővé teszi, hogy az órák a diákok egyéni képességeinek, érdeklődési körének megfelelően folyjanak.
 Egyházunk bibliaoktatását felekezettől függetlenül minden érdeklődő gyermek számára ajánljuk, nincsen semmilyen hitélettel kapcsolatos elvárás az óráinkon sem azon kívül. Fontosnak tartjuk leszögezni, hogy a Hit Gyülekezete hitoktatói által tanított hit- és erkölcstan tárgynak nem célja a gyermekek betérítése egyházunkba. Ezért egyházunk hit- és erkölcstan óráit felekezeti hovatartozástól függetlenül ajánljuk minden érdeklődő figyelmébe. További információt az oktatásunkról a www.hiteserkolcstan.hu honlapon olvashat, vagy felteheti kérdéseit a hitoktatas@hit.hu email címen keresztül.


Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség

 A 2013-2014-es tanévben egy óriási lehetőség tárta ki előttünk kapuit. Az általános iskolába diákok részére tarthatunk hitoktatást, amely lehetővé tette az állami oktatásba járó zsidó gyermekek vallási nevelésének  koordinálását, azóta már 6 évfolyamon tartunk több mint 30 állami intézményben oktatást. Ez egy igen nagy felelősséggel járó, komoly feladat, de tökéletes szakmai háttérrel, irányítással, egyre nagyobb gyermekszámmal haladunk előre. Itt szeretném megemlíteni kitűnő tanárainkat, és egyben megköszönni nekik azt a hihetetlen  elszántságot,  alázatot,  profizmust,  és ami  a  legfontosabb,  az önzetlen gyermek szeretetet, amit az egész program gyakran alakuló mivolta sem változtatott meg bennük.


 Tematikánk:  Aktív,  vizuális  formában  tanítja  meg  a  gyermekeket  a  zsidó identitás pozitív értékelésére mindennapjaikban, illetve ismerteti meg gyermekekkel a zsidó történelmet, héber nyelvet. Oktatóink szakképzett vallástanárok, akik sok éves gyakorlati tapasztalattal a hátuk mögött, különösen arra teszik a hangsúlyt, hogy olyan gyermekek érdeklődését is megnyerjék, akik semmilyen ismerettel nem rendelkeznek a zsidóságról és a vallásról általában.Tanfolyamunkon, az általunk összeállított tankönyvekből interaktív, játékokkal gazdagított gyermekközpontú foglalkozásokon vehetnek részt a gyerekek, úgy hogy a kurzus mindvégig tudás értékére, a pozitív közösségi élményre teszi a hangsúlyt.


 Foglalkozás célkitűzései: A foglalkozás a zsidóság általános témaköreiben ad tágabb ismereteket a résztvevő hallgatóknak: Tórai-bibliai történetek, zsidó ünnepi hagyományok, imák, áldások, dalok, táncok. Zsidó ünnepek részleteibe - az általános tematikával párhuzamosan - a konkrét ünnepek előtt vezetjük be az ifjú hallgatókat. A foglakozás általános célja, hogy a résztvevők minél több pozitív tapasztalattal és élménnyel gazdagodjanak a zsidó kultúra, vallás és hagyományok terén, és egyben egy pozitív tapasztalattal gazdagító közösségélményben is legyen részük.


2016. március 5., szombat

MERIDIÁN TORNA BEMUTATÓ

2016.  MÁRCIUS 9-én (szerdán) 15.00.-16.00.-ig meridián torna bemutatót tart 
iskolánkban Erdős Anita.

A meridián torna egy energetizáló, gyógyító, betegségmegelőző gyakorlatsor, mely mindenki számára megtanulható és mindenki számára ajánlott. Energikusabbak leszünk tőle, ugyanakkor belsőleg összeszedettebbek
A bemutatóra szeretettel várunk mindenkit, SZÜLŐKET, GYEREKEKET, KOLLÉGÁKAT!

Kedvcsinálónak a, dr. Eőry Ajándokkal készült, nagyon érdekes videóinterjút ajánljuk:
https://www.youtube.com/watch?v=oA2hVfM4hQI

2016. március 3., csütörtök

Mirr-murr, Safranek, Szaffi, Szerénke, Tom - Megjöttek az új gyógycipők!

 Iskolánk gyerekei számára 2014/2015-ös tanév óta éves ortopéd vizsgálat és segédeszköz készítés vált biztosítottá az LBT Kft. és főként Kovács Gábor közreműködésével. 
 Az idei tanévben is lezajlott az orvosi vizsgálat, melyen 29 gyermek vett részt. A cipész, műszerész rajzolt, méretet vett; a szülők, pedagógusok, gyerekek modellt, színt választottak, hogy elkészülhessenek az egyedi eszközök. Ezekben a kényelmes gyógycipőkben könnyebb és vidámabb iskolába járni.



 A felírt ortopéd cipők, segédeszközök többségében a közgyógyellátás terhére készültek. Az intézetünkbe járó gyerekek nagy része jogosult a közgyógyellátás igénybevételére. Bővebben tájékozódhatnak a következő oldalon: http://www.oep.hu/felso_menu/lakossagnak/ellatas_magyarorszagon/kozgyogyellatas



Köszönjük szépen! :)
Dinnyés Annamária

Áprilisi hónapra ebédbefizetés



Áprilisi hónapra EBÉDBEFIZETÉS:

2016. 03. 08. (kedd)
08:30 - 16:30


PÓTBEFIZETÉS

2016. 03. 16. (szerda)
8: 30 – 16: 30


Kérjük Önöket, hogy előre kiszámolt készpénzzel szíveskedjenek befizetni! Befizetési napok száma: 21 nap

 

2016. március 2., szerda

Tájékoztató a hittanoktatásról

 2016. március 10-én, csütörtökön 16 órától az egyházak képviselői tájékoztatót tartanak az érintett szülőknek a 2016/17-es tanévre vonatkozóan a hittanoktatás lehetőségeiről.