2018. február 27., kedd

Farsangi varázstanfolyam az „értakon”

Szigorúan bizalmas majdnem tények:
1.      senki sem az volt, aki „annak előtte”,
2.      apropó ezt a varázslatot be kellene tiltani,
3.      „oops” majdnem elkótyavetyéltük az igazgatónőt J
4.      csapatban az erő
5.       jelentem alássan nem halt ki a kreativitás
6.      az ízeltlábúak van, hogy kicsik, van hogy durvák, de iszonyú bájosak
7.      a nagy ku-ku-kuuukac tényleg fenomenális
8.      a hangyák iszonyatos terhet viselnek
9.      a Hupikékek tényleg fantörpikusak
10.  mindenki ugyanolyan, de mindenki egy kicsit más és ez így van jól
11.  Afrika nincs is olyan messze

Rendben no, kezdjük az elején, elmúlt az új év ünnepe majd egy január nyakunkon a farsangi időszak súlya, szegény mi: farsangot szervezők nem volt mese el kellett kezdeni az előkészületeket. Ha lehet mihamarabb, mert az időnek meg van az a csúnya szokása, hogy amikor nem kellene lefagy, mint egy „mégműködik” IKT, máskor viszont, -mondjuk víkend idején-, rohan mint egy nitrot nyelt négykerekű…
Vagyis semmit sem lehet elég korán elkezdeni és ha mindenre gondoltál is, ami nem lehet, megcáfol egy kimaradt „ficak”, egy nem várt kérdés. S bár időben meghozta a drótposta a résztvevők és ünnepelők számára az első szervezői levelet, majd a másodikat, a harmadikat és nem sokára a negyediket…betegségek, csúsztatások, DJ hiány, digitális kompetencia hiányosságok, „ki süt fánkot”, „hogy legyen a menete”, hogy legyen a sorrend” ”mikor kezdjünk” pánikok után így vagy úgy február 15-én miden készen állt egy farsangi mulatságra. És úgy lett!
9 órára megtelt a tornaterem izgalommal, színnel, hanggal és leginkább mindenféle ismeretlen ismerőssel. :) Bohém, a Bohócként és Zümi, a méhecskeként üdvözöltük lelkes kis közönségünket. Bemutatkoztunk, kiderült, hogy Zümi szeret varázsolni, de nem tud, ez a varázslatok alkalmazásában persze abszolút nem zavarja, Bohém meg előszeretettel tanít neki ezt azt, csak hogy mindig legyen a móka, móka.
Üdvözöltük a Zsűrit (kiürült a tanári/vezetőségi szoba), a közönséget, bemelegítettük a torkokat, izmokat és felizzítottuk a kedvet: varázsoljunk valamit közösen! Hogy legyen is tétje, miért is ne az igazgatónőt. Hősünk vonakodó lelkesedését és képességeinkben való akadozó bizalmát meggyőzte a színes, lelkes tömeg akarata. Megtanultuk a varázsigét – a könnyebbet- ééés…az igazgatónő…eltűnt! Egy baba került elő helyette, majd mindenki nagy kacagására iskolánk sem korban, sem nemben, sem habitusban nem egyező tornát tanító tanár bácsija. Ki duzzogva, ki lelkesen, ki ijedten, de együtt, közösen kimondtuk a végső varázslatot, sikerült! Minden a helyére került! A Zsűri ismét teljes lett, nem mellesleg megtanultunk varázsolni és kezdődhetett az igazi farsang: a jelmezek sora. Először az egyéni jelmezek felvonulása következett, sok egyedi, ötletes, kreáció, szereplő színesítette a farsangi forgatagot, akadt balerina, medve, egérke, áriázó operaénekes, bohóc, menyasszony, focista, kalóz, egyszarvú. A zsűri pedig csillogó szemekkel jegyzetelt.
És elkövetkezett a farsang másik fő attrakciója: a csoportos produkciók hada. Elismerésre ad okot, hogy a tagozat 6 osztálya is kitalált valamilyen egyedi, közös, nívós, kedves produkciót, amire rengeteget, készült és gyakorolt, amin ki-ki nagyon izgult, amivel zajos sikereket aratott minden egyes kis szervező és szereplő.
Láttuk a kis 1-2. csoportosok, zenére riszáló és rappelő kicsi, de durva „bogarait.” A nagy Ku-ku-kuuuukac lepedőbe csavart összhangban lépő és táncoló harmadik, negyedik, ötödikeseit. Hupikékben láttuk az autista csoport még a lámpadrukk ellenére is fantörpikus koreográfiáit. Megélhettünk a 9-10.-esek modern tanmeséjét, mit tanmesét, saját színdarabját, megismerve a messenger kétarcúságát. Egy rosszul elsült mégis széppé varázsolt meglepetést, ahol levonhattuk a tanulságot: mindenki ugyanolyan, de mindenki egy kicsit más és ez így is van jól! Mindez nem volt elég: a Készségfejlesztő Iskola egy egész kontinenst hozott el hozzánk, barna bőrrel, kongával, fűszoknyával, remek ritmusokkal, táncos lábakkal, és koreográfiákkal, harcosokkal, lándzsákkal és sámánnal tárult elénk Afrika.
Míg a döntőbírák fejet vakarva, díjakat átvariálva elvonult; a farsangi, színes társaság kívánságműsoros buliba csöppent, rázta a komoly, a csintalan, a kicsi, a nagy… együtt, nagyokat kacagva mindenkit megtáncoltatva, a legkedvesebb zenéikre. És elérkezett az eredményhirdetés, szülői és kollegiális felajánlásoknak köszönhetően, számos nagyszerű díjat kaphattak a különdíjasok és dobogós helyezettek.  A csoportok közül mindenki kiemelt helyezett lett: 3 első és 3 második helyezett született. A segítő osztályfőnökök és szervezők is kaptak „pénzjutalmat” (csokoládé eurók)- munkájuk megköszönendő. A tankerületnek pedig minden egyes jelmezes, egy kis csomagot köszönhetett farsangi emlékkoronggal, lufival és édességgel. A napot fánkevéssel és lelkes beszámolókkal zártuk.
Az, hogy ez az ünnep olyan lehetett amilyen, közösen tettük lehetővé: a tornatermet díszítő farsangi láncok és bohócok készítésében mindenki kivette a részét; a tornaterem feldíszítésében is sok lelkes kisgyerek segített, az osztályfőnökök lelkiismeretes munkája, kreativitása és szervezőelméje alapozta meg a farsangi mókát. Volt aki vart, aki ajándékot, sütési hozzávalót ajánlott fel, elektronikát, hangosítást szerelt össze, aki jelmezt, ötletet adott, pakolt, vállalt, berendezett. Igazságos bíráink fényesítették a maszkabált. És végül lelkes, ügyes fánksütőink koronázták meg az ünnepet.
Száz szónak is egy a vége: köszönjük mindenkinek és reméljük mindenki szuperfenofrenetikomaxikapitálisan érezte magát!

Üdvözlettel: Bohém a bohóc és Zümi a méhecske








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése