2021. január 4., hétfő

Természetgyógyászat : Alternatív segítségnyújtás a gyógyuláshoz

Az Ökosuli cikksorozat keretében Cserna Dorottya kolléganőnk írását olvashatják a természetgyógyászatról:


 A természetgyógyászat összefoglaló neve minden alternatív gyógyító tevékenységnek, melyek holisztikus szemlélettel – tehát a test-lélek-szellem hármas egységéből kiindulva, azokat összefüggéseiben tekintve – közelítik meg a betegséget, a beteget.  Közös jellemzője minden ebbe a körbe tartozó módszernek :

- a természetközeli terápiás eszközök, szelídebb hatású módszerek alkalmazása

- az aktív, tudatos egészséges életre nevelés, a betegségek megelőzése

- a lelki és környezeti tényezők testi problémákkal való együttes kezelése

- a szervezet öngyógyító folyamatainak beindítása illetve felerősítése

 A természetgyógyászati kezelések nem helyettesíthetik hivatalosan az ismert orvosi módszereket, viszont azok alkalmazása mellett, azokat kiegészítve a természetgyógyászati kezelésekkel sokszor segítenek a nem kívánt mellékhatások enyhítésében, a testi tünetek kezelése mellett a kiváltó okokat keresve a problémák gyökerénél keresik a tartós hatás, a gyógyulás elérését. A szakszerűen alkalmazott természetgyógyászati kezelések az emberek számára elengedhetetlen igénnyé vált, eredményessége pedig egyre több ponton bizonyított.


 A természetgyógyászat egészségről, betegségről, és gyógyulásról alkotott megfontolásai az ókori Kínából, Indiából, Tibetből, az ókori görög és római kultúrákból, valamint az egyes népek népgyógyászati ismereteiből származnak. Az évszázadok, évezredek során számos fajtája alakult ki ezeknek a természetes gyógymódoknak, melyek közül Magyarországon tizet lehet hivatalos állami diploma megszerzésével gyakorolni. Ezek a reflexológia,  alternatív mozgás- és masszázsterápia, fitoterápia, bioenergetika, akupresszúra, fülakupunktúrás addiktológiai eljárások, alternatív fizioterápiás módszerek, kineziológia, szemtréning eljárások, életmód-tanácsadás és terápia. 

 A természetgyógyászatban natúr gyógyászati szerként regisztrált gyógyszereket, gyógyhatású anyagokat, gyógynövényeket, élelmiszerkiegészítőket, diétákat, célzottan válogatott élelmiszereket és gyógyvizeket alkalmazunk. 

 A természetgyógyászat talán legismertebb, legelfogadottabb ága ma Magyarországon fitoterápia, azaz a gyógynövények, azok teáinak, hatóanyagainak, kivonatainak és készítményeinek terápiás alkalmazása. Korszerű gyógyszerkincsünk 60-70%-a még mindig gyógynövény eredetű, vagy abból fedezték fel, vagy még ma is abból állítják elő. A gyógynövények hatóanyagokat tartalmaznak, de hatáserősségük általában sokkal szelídebb, mint a gyógyszereké. A gyógynövényes készítmények (teák, tinktúrák, illóolajok, kenőcsök, szirupok…) előnyei a mesterségesen előállított szerekkel szemben a mellékhatások teljes vagy részleges hiánya valamint azok természetes és olcsóbb előállítása. Használatuk a családokban szülőkről a gyermekekre, unokákra száll, egy-egy jól bevált családi receptet a nemzedékek egymásnak adják tovább. Bár a szintetikus gyógyszerek mára már igen erősen elterjedtek, mégis egyre erősebb igényként jelent meg újra a régi (gyógy) szerek, gyógynövények használata a fentebb írt előnyök miatt.

 Emellett hazánkban nagy hagyománya van az ún. manuálterápiás kezeléseknek, azaz a csontkovácsolásnak. A különböző mozgásszervi panaszok kezelésének igen hatékony megoldását kínálja ez a gyógymód, mely nemcsak a kóros állapotok megszüntetésében, hanem a megelőzésben is nagy szerepet játszik. 

 A betegségek megelőzésére a különböző természetgyógyászati módszerek alkalmazói igen nagy hangsúlyt fektetnek a mai napig. Ismert, hogy az ókori kínában az orvosokat csak addig fizették, amíg a páciensek egészségesek maradtak a megelőző orvosi előírásoknak köszönhetően…

 Az ókori kínai orvoslás – az indiai ájurvékus gyógyítés mellett – már több mint kétezer évvel ezelőtt tökéletesen ismerte az emberi test felépítését, mitöbb csodálatos felfedezéseket tett az emberi testben működő ún. reflex folyamatokról. Rájöttek, hogy bizonyos testrészek (kéz, fül, arc, talp…) kicsiben leképezik az egész emberi testet. Ennek a jelentősége abban áll, hogy ezeket a területeken lévő bizonyos zónák, az ún. reflexzónák ingerlésével a test egy meghatározott területét tudják stimulálni és ezáltal a szervezet érintet részében öngyógyító folyamatokat beindítani. Így alakultak ki a különböző reflexológiás eljárások, többek között az akupresszúra és az akupunktúra is. Ezek a testet végig szelő meridiánok mentén található reflexpontok stimulálásával vált ki gyógyító hatást a szervezetben.

 Az ókori gyógyítók hatalmas felismerése volt az, mely szerint a test szoros összefüggésben működik a lélekkel (és a szellemmel), melynek sérülése az, ami fizikai szinten betegségben manifesztálódik. A tünetekből nagy valószínűséggel meg tudták mondani annak lelki okát is. Így a testre ható gyógyító hatások mellett a lélek gyógyítása is elengedhetetlen feltétele a tartós, végleges gyógyulásnak. 

 A mai természetgyógyászati módszerek mindegyike elfogadja és felhasználja a kezelések során a test-lélek-szellem egységét, igyekszik komplex módon megközelíteni minden kórképet és több lábon álló terápiás megoldási javaslatot kínálnak a pácienseknek. 

 Fülakupunktúrás kezelések során nagy hangsúlyt fektetek magam is a testi tünetek kezelése mellett a leki háttér megismerésére, hogy a tűk által adott pozitív impulzusokat a lelki tényezők feltárása és azok megoldása is támogassa.

 A kezelés menetébe aktívan bevonom az érintett személyeket. Egyrészt megbeszéljük a kialakult kórkép lehetséges (fizikai és lelki) okait valamint a kezelési lehetőségeket. Másrészt a páciensnek választási lehetősege van a különböző kezelési módok megválasztásában. Így a páciens aktív résztvevőjévé válik a saját gyógyulásának. Úgy érezheti, hogy ő maga is tesz a gyógyulásáért és ezt olyan módon, ahogy az számára elfogadható. Ezáltal a gyógyulás sokkal inkább a páciens sikere, mely folyamatban a természetgyógyászként tanácsaimmal, támogatom, segítem őt. 

 A fülakupunktúra segít a méregtelenítésben, csökkenti a stresszt, ezáltal sikeresen támogatja a fogyókúrás törekvéseket. Csökkenti az álmatlanságot, ezáltal javítja az alvás minőségét. Csökkennek a félelmek és az agresszió, Jó hatással van az önértékelésünkre, növeli a test energiaszintjét. Javítja a szervfunkciókat mellékhatások nélkül. A gyógynövények, jól összeállítva a keverékeket nagyszerűen kikerekítik a terápiát.

 Hiszem, hogy a betegségeinket mi magunk hoztuk létre és a megoldás is a mi kezünkben van. Amikor ezt felismertem, elkezdtem keresni, hogyan segithetnék önmagamon, a problémáim felismerésében, megfogalmazásában és kezelésében, Így találtam rá alternatív gyógyító megoldásokra, melyek csodálatos módon működtek. Szeretném a megélt tapasztalásaimet átadni másoknak is ls segítségükre lenni  önmaguk gyógyításában.


Cserna Dorottya   

fülakupunktúrás addiktológus, fitoterápeuta


Következő írásunkban a kizárólag temészetes alapanyagokat tartalmazó natúr kozmetikumokat vesszük gorcső alá...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése