2024. április 7., vasárnap

Szabad-e locsolni? - avagy húsvéti előkészületek a tanulásban akadályozottak alsó tagozatán

 Intézményünk életében jelentős szerepe van az ünnepnek, az ünneplésnek. Nevelőmunkánk szerves része, hogy a gyerekeket bevezessük az ünneplés varázsába, misztériumába. A személyes ünnepek mellett a keresztény ünnepek, néphagyományok megismerése, felelevenítése által évről- évre alakítjuk, ápoljuk ezt a szokásrendszert. Már több éve hagyományt teremtenek az alsós tanulóink a húsvéti rituálékkal.

Előkészületek 

Fiúk

 Idén nemcsak néhányan, hanem az összes alsós legény készült a húsvéti locsolkodásra. A locsolóversek titkos megtanulása, a lányok kizárásával, Attila bácsi bevonásával, segítségével történt. A közös gyakorlás, felkészülés, komoly logisztikai feladatnak- egyik legényünket idézve, igazi férfimunkának- bizonyult. Öröm volt látni a lelkesedést, a kitartó felkészülést, az udvari játék helyett a gyakorlást, a titkolózást a fiúkon. Nagyon igyekeztek a locsolóverset jól megtanulni, a leírt szöveget elrejteni, nehogy a lányok meglássák.


Lányok

 A lányok is készültek. A felsős lányok meglepetést készítettek a locsolkodóknak. Az alsós lányok pedig tojást festettek egy nagyon egyszerű, hagyományos technikával, a berzseléssel. Ezzel a levéltakarásos módszerrel még a legkisebb lányok is sikerrel próbálkozhattak. Nagy gondosággal választottak különleges formájú leveleket a tojások díszítéséhez. A tojásokat benedvesítették, rásimították a leveleket, ezt harisnyaanyaggal rögzítették és a beáztatott hagymahéj levében megfőzték. A sok hagymahéj begyűjtésében a lányok is részt vettek.



A régi szokáshoz híven a kész tojásokat szalonnabőrrel áttörölték, hogy szép fényt kapjanak.





Locsolkodás napján az egész tagozat izgatott volt. Fontos az ünneplés módjára is figyelmet szentelni, hisz az ünnep más, mint a többi nap, ilyenkor lehetőségünk van kiszakadni a hétköznapiságból, együtt lenni, közös élményt szerezni. Az ünnep másságát öltözékünkkel is kifejezzük. A lányok csinos ruhában tündököltek, a legények pedig ingben, bokrétával a mellkasukon, kosárkával és vizes öntözővel a kezükben indultak el. Négy helyszínen várták a lányok és tanár nénik a bátor, elszánt locsolókat. A locsolás jutalma mellett mindenhol nagyon kedves, szeretetteljes fogadtatásban részesültek a locsoló legények.



Tojásvadászat

 Nagypénteken elhallgatnak a harangok, amikor húsvét reggelén újra megkondulnak, a hiedelem szerint a tojások kipotyognak a házak udvaraira, majd a gyerekek elindulnak megkeresni őket. Tanulóink legnagyobb örömére, idén is volt tojásvadászat az udvaron. Az ételallergiával küzdőkre gondolva, rendhagyó módon, nem ehető tojásokat lehetett keresni tojásmintázat alapján. Minden osztály más mintázatú tojást kellett felkutasson. Ha mind a húsz darabot megtalálták osztályonként, egy kirakódarabot kaptak jutalmul, aminek segítségével rálelhettek a nyuszik rejtekhelyére a csokitojásokkal.  


Remélem, a hagyományőrzés révén, tanulóink számára a húsvéti ünnephez számos élmény, emlék, érzelem kötődik majd, hisz Szabó T. Annát idézve „Az ünnep azé, aki várja.” 

                                                                                                                                    Kátai Éva

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése