2016. november 7., hétfő

Lezárult az "Élet a tanyán" projektsorozat


 Mint már nemrég írtuk a tanulásban akadályozottak alsó tagozatán ismét projektsorozat indult, mely idén ősszel a tanya élővilága témakör köré csoportosult. A témanapok lezajlottak és szeretnénk egy kis összefoglalót és ízelítőt adni szavak és képek formájában róla.
 Az első héten a gyerekek tanyával kapcsolatos feladatokat oldottak meg, melyekhez fel kellett keresniük az iskola ,,gazdáját”, a ,,házőrzőjét”, és ,,éléskamráját”. A különböző helyszínek felkeresése még nagyobb izgatottsággal töltötte el a gyerekeket, és nagy lelkesedéssel fogtak hozzá a feladatok elvégzéséhez.

 A második héten a gyerekek kis tudósok ,,bőrébe” bújhattak. Minden osztály az általa választott témával készült, az alkotásokat és tudásukat pedig megosztották társaikkal.

 A következő héten minden osztály igyekezett olyan kézműves munkákat létrehozni, mellyel a folyosóink igazi tanyasi világgá varázsolódtak, nagyon szép és ötletes plakátok és állatkák készültek. 

 A negyedik héten vegyes csoportban teremről teremre jártak –„tanyagoltak”- a gyerekek és mindenhol valamilyen izgalmas tevékenységben vehettek részt: körtebefőttet készítettek, tanutak a mézről és kóstolgattak is, állati hangversenyteremben zenélhettek és népi gyermekjátékokat készítettek. Még a folyosón is izgalmas feladatokat oldhattak meg várakozás közben.

 Szintén nagyon élvezték azt a napot, amikor „állati tablókat” készíthetett minden osztály, sok tudásra szert téve a tanyán élő állatainkról.

 Az utolsó héten egy nagy tanyasi vásárt rendeztünk, ahol sok mindennel tudtak a gyerekek megismerkedni. Lehetett agyaggal dolgozni, esetleg állatos fejdíszeket készíteni. Megismerkedhettek a gyerekek a népi gyógymódokkal.  Megtudhatták, hogyan is lehet kukoricát morzsolni, készíthettek csuhényuszit is. Akik papírmunkára vágytak, azok papírból tudtak kosarat fonni. A vásáron volt egy jövendőmondónk, de zsákbamacska és törökméz is várta a gyerekeket a működő kis pékségünk mellet.  A vásári fotósunk pedig gondoskodott nekünk arról, hogy az emlékeink fennmaradjanak.

 A tanyasi vásárunkon nemcsak a tanulásban akadályozottak alsó tagozata vett részt, hanem más tagozatról is érkeztek hozzánk, így igazán nagyszabású és nagyon jó hangulatú vásárt sikerült megvalósítani a gyerekekkel.

 A majd’ másfél hónapnyi projektsorozat időszakában a tanyasi élet témaköre átitatta a mindennapjainkat, a gyerekek élmények által, játszva szerezhettek maradandó tudást.

Oláh Orsolya

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése