2019. május 14., kedd

Fenntarthatósági témahét az Értelmileg akadályozottak tagozaton


"Kék: papír de csak tiszta,
Sárga: műanyag lapítva,
Fém: menjen a szürkébe,
Üvegek: szín szerint edénybe.

Ez a kedves mondóka is lehetne a mottója a tagozatunkon szervezett témahétnek. A környezettudatos nevelés és szemlélet a mindennapjaink része, így nem volt kérdés, hogy idén is csatlakozunk a fenntarthatósági programsorozathoz. Az egészségre nevelés, a környezet megóvása, a takarékosság mind olyan témák, amelyekről nem csak a foglalkozásokon és témaheteken tanulnak a gyerekek. Az ökoszemlélet az iskolai napjaink fontos része, a szelektív hulladékgyűjtéstől a növények megóvásáig.

A tavasz és a jó idő beköszöntével megkezdtük a kerti munkákat az iskola udvarán. A fenntarthatósági témahét kiemelt részét képezte a magaságyások ápolása, rendben tartása.  A nagyobb osztályok egy-egy ágyást vettek gondozásba: termőfölddel töltötték meg azokat, majd veteményeztek, locsoltak. A hét során a kisebb csoportok szemétszedéssel kapcsolódtak be a környezet szebbé tételébe. Az iskola udvarát és környékét tisztították meg. A gyerekek sokat dolgoztak a környezet fenntarthatósága érdekében, ismereteik bővültek, frissültek.



A hetet játékos témanappal zártuk, melynek témája a szelektív hulladékgyűjtés volt. A gyerekeket négy csoportra bontva foglalkoztattuk. Először Flóra néninél nézhettek meg nagyon érdekes és hasznos tudást közvetítő meséket, filmeket – életkornak megfelelően. A látottak megbeszélését követően egy kalandos „túrára” indultak a gyerekek. Egy erdő akadályos terepeit végigjárva felszedték az eldobált szemetet, majd az út végén a megfelelő szelektív kukába dobták azokat. A képzeletbeli erdő és az iskolánk is megtisztult, a gyerekek témanap során játszva tanultak és dolgoztak.






A témahét során az környezetünk védelme volt hangsúlyos, a fenntarthatóság szemléletét erősítette meg minden résztvevőben. Köszönjük a gyerekek aktív bekapcsolódását és a tanár nénik szervezését, munkáját!

Csider Bianca










Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése