2019. június 23., vasárnap

Tanulmányi kirándulás az FKF XVIII. kerületi Szemléletformáló és Újrahasználati Központjába


A Föld pusztulását bemutató sokkoló videókkal, képekkel találkozhatunk nap mint a nap a televízióban, az interneten, az újságokban. Miközben szörnyülködünk és félelem fut át agyunkon, azzal hárítjuk el a problémát, azzal nyugtatjuk magunkat, hogy ezekre a dolgokra nincs igazán ráhatásunk, nem tehetünk ellene. Pedig nem így van. Vegyük például a szemét-felhalmozódás problémáját mint a környezetrombolás egyik tényezőjét. Az emberiség naponta 3,5 millió tonna szemetet termel, és ha nem változtatunk szokásainkon, 2100-ra ez a szám napi 11 millió tonnára  nőhet – mondják a kutatók. Szerencsére Magyarország nem a legnagyobb szeméttermelő országok közé tartozik, pedig ha körülnézünk környezetünkben……..
Szemléletformálás – ez a kulcsszó. Ha már a legfiatalabb generáció az óvodások, iskolások megtanulják a hulladék szelektálását, s ez szokásukká válik, akkor bizonyára felnőttként is így, felelősen fogják végezni. Ennek következményeként kevesebb szemetet kell felhalmozni, mert nagy része újbóli felhasználásra kerül, kevesebb fát kell kivágni papírgyártás céljára, kevesebb műanyag kerül elégetésre, kevesebb palack kerül az óceánokba, stb. Mindezzel pedig nagyban hozzájárulunk  a környezet fenntarthatóságáért, a Föld védelméért.
E fenti célokkal a Fővárosi Közterületfenntartó Nonprofit Zrt. 2016 nyarán két Szemléletformáló és Újrahasználati Központot hozott létre. ÉA. tagozatunk négy felső csoportja május 23-án a XVIII. kerületi központba jutott el. Ezt a programot a Fenntarthatósági projekthétbe terveztük, de az iskolák központ iránt tanúsított érdeklődése miatt két hónapot vártunk sorunkra. Megérte.
Tóthné Bodó Krisztina kalauzolt minket végig az épületben, illetve kísért minket ki a hulladékudvar megtekintésére. (A hulladékudvarban leadott jó állapotú könyvek, egyéb dísz-, és használati tárgyakat raktározzák, és nagyon olcsón kínálják eladásra. Jó lenne, ha minél több budapesti lakos tudná, hogy itt pl. 100 forintért juthat hozzá a könyvekhez.) Tablók, makettek  segítségével ismerhettük meg a Budapesten keletkező hulladék útját, a szemétégetés és -lerakás módját. Nagyon kellemes, modern, gyermekbarát környezetben a hulladékszelektálással kapcsolatos filmeket néztünk meg, majd a gyakorlatban is kipróbálhattuk idevágó tudásunkat. Szerintem büszkék lehetünk tanulóinkra, mert szinte hibátlanul válogatták szét a papírt, a műanyagot, a fémet, az üveget, sőt még a veszélyes hulladékok felismerésében is jeleskedtek.
Úgy gondoljuk, hogy a Szemléletformáló és Újrahasználati Központban tett látogatás jól szolgálta a Fenntarthatósági projekthetünk során szerzett ismeretanyag összefoglalását, rendszerezését, sőt újabb ismeretekhez is juttatta tanulóinkat, ugyanakkor jó alapul szolgál a mindennapi gyakorlatban megvalósítandó környezettudatos szemléletű tevékenységükhöz.

Pálfi Ildikó






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése