2020. október 15., csütörtök

Környezetbarát étkezés az iskolában

Bakó Ildikó vagyok, két éve dolgozom az intézményben gyógypedagógusként. Összegyűjtöttem néhány ötletet, amelyekkel közelebb kerülhetünk az ökobarát, egészséges iskolai hétköznapokhoz. Gyakran vásárolunk úgy, hogy csak az árat és a kinézetet vesszük figyelembe, ugyanakkor nem tudunk apró részleteket, amik megkönnyítenék a vásárlást hosszabb távon vagy legalább az egészségünket nem károsítanák. 

Kulacsok



Ma már egyre szebb tetszetős kulaccsal találkozhatunk a boltok polcain. Egyrészt ezekkel kikerüljük, hogy több cukor és adalékanyag kerüljön a szervezetükbe, másrészt a napi üdítőitalért sem kell a boltba szaladgálni a szülőknek, ahol még a kosárba egy-két apróság is bekerül, amire lehet, hogy egyébként nincs is akkora szükségük. 

Amilyen könnyű a kulacsból inni, olyan nehéz kiválasztani belőle a legjobbat, ha meg is van, akkor sem mindegy, hogy hogyan mossuk el. Gyakran a bacilusok egyik legnagyobb telephelye a kupak alatti perem. A műanyag kulacsoknak nem tesz jót, ha  meleg, vagy sav éri, mert olyan veszélyes anyagok oldódhatnak ki (pl.: bpA, etilén glikol, antimon trioxid), amik hatással lehetnek szervezetünk egészségére. A bpA-ról a tudósok és a kutatók bebizonyították, hogy több betegség előidézője lehet, így szerepet játszik a későbbi mell-, és prosztata rák, a cukorbetegség, az elhízás kialakulásában, sőt gyerekeknél, és már a magzati korban is az agy elégtelen fejlődéséért, valamint a korai nemi érésért is a felelős. Ez a pillepalackokra, PET-palackokra is vonatkozik. Azok a műanyagok tartalmaznak bpA-t, melyek alján a kis háromszögben 3-as vagy 7-es található. Amennyiben nincs feltüntetve, biztosak lehetünk benne, hogy található benne. 

Ételtartók



Ha a kulacsokban, PET palackokba vannak káros anyagok, akkor valószínűleg a műanyag ételtartók összetevőit is érdemes közelebbről megvizsgálnunk.

Amennyiben műanyagot választunk, tisztában kell lennünk annak a környezetre, illetve az emberi egészségre ható káros hatásaival is. Elég csak abba belegondolni, hogy a hagyományos műanyag alapanyaga a kőolaj. 

A gyerekek szendvicseit gyakran alufóliába csomagolják a szülők. Egyesek vitatkoznak, hogy mindez komoly egészségügyi problémákkal állhat összefüggésben. Annyi bizonyos, hogy egyes élelmiszerek, mint például a magasabb savtartalommal bíró gyümölcsök, zöldségek, paradicsomszósz, ecetes ételek elősegíthetik az alumínium oxidációját, ami miatt az az ételbe szivároghat, megváltoztatva annak ízét, akár károsítva is azt. 

Különböző textil szalvéták, uzsonnazsákok, valamint ételhordók állnak ma már rendelkezésünkre, adott esetben tépőzárral is ellátva, hogy környezetbarát módon elcsomagoljuk a gyerekek ételeit. Ezek könnyen tisztíthatóak és tartósak, így tökéletes beruházásnak tekinthetjük.

Fogkefe

A műanyag fogkefék környezetbarát alternatívájaként gyakran emlegetik a bambusz fogkeféket. Első hallásra mindenki arra gondolna, hogy ez biztosan jobb, mint a műanyag, amiben a fentebb említett kőolaj található. Az egyre nagyobb fogyasztói igények miatt a keresletük kimagaslóan növekszik. Válaszul Kína elkezdte ösztönözni a bambusztermelését. Erről az országról pedig tudni kell, hogy hadilábon áll a környezetvédelmi szabályozásokkal, tehát valószínűsíthető, hogy nem a legkörnyezetbarátabb a fogkefe előállítása illetve a hazánkba történő szállítmányozása sem. Mindemellett valószínűsíthető, hogy a fogkefe sörtéje állati szőr, melyek a kínai húsipar melléktermékeként keletkező disznószőrből készülnek. 

Megoldást jelenthet, ha bambusz helyett a közelebbi, illetve fenntartható erőforrásként is működtethető erdőgazdálkodásból származó eszközöket használunk, mint amilyen a fa fogkefe is. De még itt is kérdéses, hogy a sörték honnan és miből készülnek. 

Mindent összevetve azt tudom tanácsolni, hogy ha jobban utána nézünk, a mindennapi szokásaink részeinek az interneten, akkor megbízható oldalak segítségével tudunk tájékozódni egészségünk és a gyerekek egészsége védelmében. 

Felhasznált források: 

https://flowcycle.hu/nehany-tipp-hogyan-moss-kulacsot/

https://divany.hu/szuloseg/2016/07/24/milyen_kulacsbol_iszik_az_a_gyerek/

https://www.greenpeace.org/hungary/blog/5828/a-muanyag-karos-hatasai-melyekbe-sokszor-bele-sem-gondolunk/

https://femina.hu/otthon/tilos-alufoliaba-csomagolni/

https://hulladekmentes.hu/2018/04/16/fa-fogkefe-elonyei-es-hatranyai/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése