2015. november 6., péntek

A "Madárbarát iskola program"

 Az intézményben dolgozó pedagógusok mindig is szívügyüknek tekintették a természetközeliség, környezet- és állatvédelem ügyét. Igyekeztünk átadni a gyerekeknek ezen értékek fontosságát, jó példával járunk előttük, szeretnénk, ha közvetlen tapasztalatokat, élményeket adhatnánk nekik. Erre kiváló lehetőséget nyújt ez a program, hiszen a családokkal együttműködve az egész iskola részt vehet a madarak megfigyelésében, gondozásában. 
 Felvettük a kapcsolatot a Magyar Madártani Egyesülettel, regisztráltuk magunkat, majd október 22-én meg is érkezett a kezdőcsomagunk. Ezúton is szeretnénk megköszönni a Szülői Szervezet gyors és nagylelkű segítségét, mellyel lehetővé tették, hogy elindulhasson a program. 
 A kezdeményezéssel az a másik célunk, hogy intézményünk elnyerje a „Madárbarát iskola” címet, melynek eléréséhez egy teljes naptári év munkára és ennek dokumentációjára van szükség. Természetesen az egy év letelte után is folytatjuk a madarak etetését, itatását, megfigyelését. A program az „ökoiskola” részeként, alprogramjaként, de önálló projektként működik. Szakaszokra osztottuk a tanévet, különböző madarakat fogunk megismerni az egyes időszakokban. Nagy faliújságunkon képeket és információkat, közvetlen környezetében a gyerekek kapcsolódó alkotásait állítjuk ki.  
 Első témánk a „Mindent a baglyokról” című tárgykör volt. Számtalan alkotás érkezett szinte minden csoportból, a legváltozatosabb technikákkal. Úgy látszik, a baglyokat mindenki szereti…
November folyamán felkerültek a madáretetők, a cinkegolyók és megérkeztek az első madaraink. Többnyire cinkék és varjak. Felszerelésre került a „madármozi”, a felvételeket nagy izgalommal várjuk. Külön köszönet ezért a közreműködőknek!
 2016. októberében küldjük meg az adatgyűjtő lapot az MME címére, amely alapján elbírálják, hogy érdemesnek tartanak-e minket a „Madárbarát iskola” címre és kitehetjük a táblát iskolánk falára.

Bedő Krisztina












Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése