2016. március 16., szerda

Segítség a választáshoz: Hit- és erkölcstan

 Március 10-én azok az egyházak, melyek indítanak hittan oktatást intézményünkben, megtartották erről tájékoztatójukat.
 Íme a rövid összefoglaló azok számára, akik a tájékoztatón nem tudtak részt venni:


Katolikus egyház


Hit Gyülekezete



 A Hit Gyülekezete általános iskolai hit- és erkölcstan óráinak tanterve nem egyedül az egyház tagjainak gyermekeihez szól, ezért az állami fenntartású iskolákban tanítandó hit- és erkölcstan órák tananyagát úgy alakítottuk ki, hogy bármilyen világnézetű, akár nem hívő szülők gyermekei számára egyaránt igazán hasznos lehessen.
 Ezért nem felekezeti elkötelezettségű hittant, hanem inkább általános bibliaismeretet kívánunk tanítani, ugyanis a Biblia általános ismerete még mindig jóval alacsonyabb szinten áll hazánkban, mint Nyugat-Európában. Meggyőződésünk szerint a Szentírás történetei, tanításai és költészete önmagukért beszélnek. A bibliai elbeszélések civilizációnk egyetemes fundamentumaival ismertetik meg a tanulókat, melyeket az egyes korosztályok számára érthető szinten ismertetjük meg, ez által a gyermekek képesek lesznek maguk is kreatív módon, közös munkával, megbeszéléssel levonni a számukra aktuális erkölcsi tanulságokat, következtetéseket.
 Célunk, hogy a fiatalok a Bibliát megismerjék, megszeressék, és az abban szereplő hősök példaképként szolgáljanak a számukra, történeteikből erkölcsi és életvezetési tanácsokat meríthessenek egész életükben. Ez a szemlélet a mai oktatásból és a média világából is hiányzik. 
 Óráink döntően kis csoportokban, sokszor néhány fővel történnek, ami lehetővé teszi, hogy az órák a diákok egyéni képességeinek, érdeklődési körének megfelelően folyjanak.
 Egyházunk bibliaoktatását felekezettől függetlenül minden érdeklődő gyermek számára ajánljuk, nincsen semmilyen hitélettel kapcsolatos elvárás az óráinkon sem azon kívül. Fontosnak tartjuk leszögezni, hogy a Hit Gyülekezete hitoktatói által tanított hit- és erkölcstan tárgynak nem célja a gyermekek betérítése egyházunkba. Ezért egyházunk hit- és erkölcstan óráit felekezeti hovatartozástól függetlenül ajánljuk minden érdeklődő figyelmébe. További információt az oktatásunkról a www.hiteserkolcstan.hu honlapon olvashat, vagy felteheti kérdéseit a hitoktatas@hit.hu email címen keresztül.


Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség

 A 2013-2014-es tanévben egy óriási lehetőség tárta ki előttünk kapuit. Az általános iskolába diákok részére tarthatunk hitoktatást, amely lehetővé tette az állami oktatásba járó zsidó gyermekek vallási nevelésének  koordinálását, azóta már 6 évfolyamon tartunk több mint 30 állami intézményben oktatást. Ez egy igen nagy felelősséggel járó, komoly feladat, de tökéletes szakmai háttérrel, irányítással, egyre nagyobb gyermekszámmal haladunk előre. Itt szeretném megemlíteni kitűnő tanárainkat, és egyben megköszönni nekik azt a hihetetlen  elszántságot,  alázatot,  profizmust,  és ami  a  legfontosabb,  az önzetlen gyermek szeretetet, amit az egész program gyakran alakuló mivolta sem változtatott meg bennük.


 Tematikánk:  Aktív,  vizuális  formában  tanítja  meg  a  gyermekeket  a  zsidó identitás pozitív értékelésére mindennapjaikban, illetve ismerteti meg gyermekekkel a zsidó történelmet, héber nyelvet. Oktatóink szakképzett vallástanárok, akik sok éves gyakorlati tapasztalattal a hátuk mögött, különösen arra teszik a hangsúlyt, hogy olyan gyermekek érdeklődését is megnyerjék, akik semmilyen ismerettel nem rendelkeznek a zsidóságról és a vallásról általában.Tanfolyamunkon, az általunk összeállított tankönyvekből interaktív, játékokkal gazdagított gyermekközpontú foglalkozásokon vehetnek részt a gyerekek, úgy hogy a kurzus mindvégig tudás értékére, a pozitív közösségi élményre teszi a hangsúlyt.


 Foglalkozás célkitűzései: A foglalkozás a zsidóság általános témaköreiben ad tágabb ismereteket a résztvevő hallgatóknak: Tórai-bibliai történetek, zsidó ünnepi hagyományok, imák, áldások, dalok, táncok. Zsidó ünnepek részleteibe - az általános tematikával párhuzamosan - a konkrét ünnepek előtt vezetjük be az ifjú hallgatókat. A foglakozás általános célja, hogy a résztvevők minél több pozitív tapasztalattal és élménnyel gazdagodjanak a zsidó kultúra, vallás és hagyományok terén, és egyben egy pozitív tapasztalattal gazdagító közösségélményben is legyen részük.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése