2017. december 4., hétfő

Szent László projekthét

 A 2017-es évet Szent László-emlékévnek nyilvánította a nemzetpolitikai államtitkárság a „lovagkirály” trónra lépésének 940., szentté avatásának 825. évfordulója alkalmából.
 Az emlékévhez kapcsolódva rendeztük meg a november 27-ei héten iskolánkban is a Szent László projekthetet, melyen gyerekeink megismerkedhettek a lovagkirály életével, személyiségével, értékrendjével és a korral, melyben élt.
 Minden tagozat az ott tanuló gyermekek korához, képességeihez, érdeklődéséhez alkalmazkodva dolgozta fel az izgalmas témát.
 A hét első napja az okostáblánál kezdődött, majd a gyerekek mondákat hallgattak Szent Lászlóról, korhű színezőket színeztek, korabeli zenéket hallgattak, drámajátékoztak.
 Kedden minden osztályban plakátokat készítettek a gyerekek, melyen a nagy király életének egy számukra izgalmas részét dolgozták fel. Megálmodták és elkészítették ezen a napon saját osztályuk címerét, zászlóját is, mely őket szimbolizálja majd a nagy lovagi tornán, melyet már egyre izgatottabban vártak.
 A szerdai nap a lovagi megmérettetésre való felkészülés jegyében telt. Próbára tettük a gyerekek erejét, ügyességét, gyorsaságát -lovagoltak, célbe lőttek, rudat tartottak, erdőben kalandoztak, kincset kerestek-, de számot kellett adniuk éles elméjükről is és megismerkedtek a lovagi illemtannal. Elkészítették díszes süvegeiket, lovagi sisakjaikat is, hogy megjelenésük ünnepélyes legyen a közeledő nagy eseményen.
 Csütörtökön eljött végre a várva várt nap, ahol a király udvartartásával várta híveit a lovagi tornára. Jelen volt az eseményen iskolánk apraja és nagyja, ki küzdött, ki bíztatott.
 A hős lovagok megmentettek egy leányt, aki fontos üzenetet vitt a királynak. Utuk számos veszélyen keresztül vezetett, mocsáron küzdötték át magukat, sziklákat dobtak félre, még egymással is meg kellett küzdeniük, hogy eldöntsék, ki a legméltóbb arra, hogy a király elé járuljon.
  A küzdelem boldog véget ért, a király megjutalmazta hős lovagjait és bálba hívta hű alattvalóit.

 Nagy élmény volt mindannyiónk számára látni, ahogy a gyerekekkel teljes átéléssel merültek el ebben a különleges, számukra mesés és hősies korban!
 Köszönet a szervezésért Borsos Csillának, Udvardi Katinak, Tóth Orsinak, Kátai Évának, Varga Kingának és Pokol Barbinak!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése