2019. március 24., vasárnap

Boldogság projekt


Az ÉA. tagozaton március elsején boldogság projektnapot tartottunk. Ebben a témában korábban még nem terveztünk projektet, Bedő Krisztina új ötlete alapján idén viszont lelkesen belevágtunk és visszatekintve úgy gondolom, hogy nagyon jól tettük.
A megvalósításban Petrik Zsuzsanna (szociális segítő munkatárs) és Honffy Réka is segített.
Csatlakoztak hozzánk a speciális tagozat osztályai közül az autista csoport, a legó csoport, valamint a mozgásfejlesztő csoport is.

A projekthez a boldogságórák 10 témáját vettük alapul:
  1. Boldogságfokozó hála
  2. Optimizmus gyakorlása
  3. Kapcsolatok ápolása
  4. Boldogító jócselekedetek
  5. Célok kitűzése és elérése
  6. Megküzdési stratégiák
  7. Apró örömök élvezete
  8. Megbocsátás
  9. Testmozgás
  10. Fenntartható boldogság

Ezekből a témákból lehetett a résztvevő csoportoknak választani és minden témához kiírtunk egy-egy feladatot is, melyek a projekt zárásán kerültek bemutatásra.
Készültünk a záró napra egy verssel is (Mentovics Éva: A boldogság képlete), melyet 10 gyermek szavalt el, megható pillanatokat szerezve a közönségnek.
Petrik Zsuzsi egy szívhez szóló videó összeállítással készült, melyet a produktumok bemutatása előtt vetített le ráhangolódás céljából. A kisfilm minden témához kapcsolódó mese részleteket tartalmazott és kiváló szerepet töltött be a témához fűződő érzékenyítés szempontjából is.
A csoportok produktumai bemutatásra kerültek, mindenki nagyon egyedi és ötletes megoldást hozott, igazi színfoltok voltak azon a borongós, esős napon. Végül egy nagy körben állva ölelés lavinát indítottunk el, így aki eddig nem mosolygott volna kellőképpen, ezután biztosan vidáman tért vissza osztálytermébe.
A projekt tematikája eleinte sokak számára távolinak, elvontnak tűnt, azonban idővel ez változott és egyre több pozitív visszajelzést kaptunk. Remélem az elkövetkező évek során is lesz még lehetőség ilyen jellegű projekt megvalósítására.
Ezzel a nappal azonban nem ért véget a boldogság, mert egy rajzpályázatot is kapcsoltunk a témához. Az országos rajzpályázatra Bedő Kriszti hívta fel a figyelmünket (Az út a boldogsághoz nemzetközi kampány szervezésében, téma: Mutass jó példát!). A pályázat kapcsán az az ötletünk támadt, hogy egy kiállítás keretében minden alkotni vágyó gyermek munkáját bemutathatjuk és így iskolai keretek közt is indítottunk egy rajzversenyt. Az elkészült alkotásokra az iskolában dolgozók szavazhattak, a kialakult eredmények hirdetésére hamarosan sor kerül.

Sáfrány Flóra



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése