2019. október 20., vasárnap

Fenntarthatósági nap

Egy szép világot adj tovább!

Tudod, amikor megszülettél,
kaptál egy csodás életet.
Kaptál egy Földet, élő világot,
gazdagságot adtak neked.
A te dolgod, hogy megőrizzed,
hogy te is úgy add majd tovább,
s ne hagyd, hogy földig lerombolják,
a pénztől vakult ostobák.
Tegyél rendet kis világodban,
ültess fát, szép virágokat,
te is adhass majd unokádnak,
életről szóló álmokat!
Felelős vagy a nagyvilágért,
kezdd el hát megjavítani,
ha környezeted rendben tartod,
akkor már lehetsz valaki.
Ne hallgass hazug médiára,
ami a pénz felé terel,
tudod, a létnek nincsen ára,
és Földünk többet érdemel!
Ami kicsiben, az lesz nagyban,
jó gazda légy, úgy boldogulj,
ha világodat rendben tartod,
nem lesz ok, miért porba hullj!
Mutass példát, csak tedd a dolgod,
s az unokádnak add tovább!
Maradjon élőn, élhetően,
utánunk is meg a világ!
(Aranyosi Ervin)

 2019. október 11-én intézményünk egyik otthona volt a Kelet-Pesti Tankerületi Központ által szervezett 2 napos fenntarthatósági rendezvénynek, amely a fenti vers szellemiségét hűen tükrözte.  A program során az Éltes Mátyás Általános Iskola és Kollégium valamint a Gyurkovics Tibor Óvoda, Általános Iskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény nevelőtestületével való együttműködésben mutattuk be a fenntarthatósággal kapcsolatos tevékenységünket. 
 Intézményeink legfontosabb célja, hogy a sajátos nevelési igényű gyermekeket/tanulókat olyan képességek, készségek birtokába juttassuk, melyek lehetővé teszik a lehető legteljesebb társadalmi integrációt. Ennek egyik fontos eleme, hogy a hozzánk járó gyermekekkel, tanulókkal megismertessük a természeti környezetet, annak védelmét, a természeti erőforrások gazdaságos felhasználásának módját a fenntarthatóság érdekében. Másik fontos elem a többségi társadalom érzékenyítése. Ahhoz ugyanis, hogy gyermekeink megtalálják helyüket az életben, hogy a társadalom hasznos tagjai lehessenek, szükséges az irántuk való elfogadó, befogadó attitűd erősítése. 
 A program szervezése során célunk volt annak a bemutatása, hogy a sajátos nevelési igényű gyermekeket/tanulókat milyen módszerekkel, eszközökkel, tevékenységekkel, feladatokkal neveljük a fenntarthatóságra; hogy melyek azok a tevékenységeink, melyekkel hozzájárulunk társadalmi elfogadásukhoz. 
 A célok elérése érdekében sokszínű, változatos tevékenységeket végeztek intézményünk és a két vendég intézmény tanulói, pedagógusai. Ezek az alábbiak voltak: 
 −A program indításaként a tanulók két foglalkozáson való részvétel közül választhattak. A csoport egyik része érdekes és látványos konyhai kísérleteket végzett élelmiszerekkel, a csoport másik fele egy interaktív boldogságórán vett rész, amelynek fő témája a fenntarthatóság volt. 
 −Láss, ne csak nézz! címmel plakátkiállítást készítettünk, melyen bemutattuk a 3 intézmény fenntarthatósági témájú tevékenységeit: projektek, erdei iskola, boldog iskola, érzékenyítő programok, környezet tisztántartása. A kiállítás megtekintése után egy feladatlap kitöltésére került sor, ahol a tanulók emlékezetét, megfigyelőképességét tettük próbára. 
 −Egy videofilmen keresztül betekintést nyújtottunk a Gyurkovics EGYMI Gazdaudvarába. 
 −Nem minden hulladék szemét címmel összeállítottunk egy újrahasznosított tárgyak kiállítást, melyen bemutattuk, hogy bizonyos hulladékokat és régi tárgyakat, melyeket már eredeti funkciójára nem tudunk használni, nem kell feltétlenül kidobni, hisz egy kis kreativitással új életre kelhetnek és válhatnak használati tárgyakká, játékokká, fejlesztő eszközökké. 
 −„Mentes konyhánkon” készítettünk egészséges, mégis finom ételeket, melyeket vendégeink végig kóstolhattak és az elkészítésük alapjául szolgáló recepteket is megkaphatták. 
 −Rendszergazdánk fenntarthatósággal kapcsolatos on-line játékokat mutatott be az informatika tanteremben, amely nagy sikert aratott mind a tanulók, mind a pedagógusok körében. 
 −„Moso masa mosodájában” a látogatóknak lehetősége nyílt az öko tisztító-és mosószerek készítésének rejtelmeibe is betekintést nyerni, valamint minden tanuló készíthetett egy pólószatyrot, hasznos lehet a bevásárlások során. 

 A programot Dr. Varjuné dr. Fekete Ildikó tankerületi igazgató nyitotta meg Aranyosi Ervin: 
Egy szép világot adj tovább! című verse után, melyet Vidó levente 8. osztályos tanuló adott elő. A megnyitó után, intézményünk Ulwilla zenekarának szívmelengető előadását követően, Dr. Varjuné dr. Fekete Ildikó tankerületi igazgató asszony, Lengyel-Fehér Gyöngyi szakmai igazgató-helyettes, Wéber Gyöngyi és Tabajdi Zsolt intézményvezetők, valamint intézményünk tanulóinak közreműködésével fát ültettünk intézményünk udvarán. 

 Ezúton szeretném megköszönni a Kelet-Pesti Tankerületi Központnak a lehetőséget; köszönöm az Éltes Mátyás Általános Iskola és Kollégium valamint a Gyurkovics Tibor Óvoda, Általános Iskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény közreműködését és kollégáim lelkiismeretes, lelkes, magas szakmai színvonalú munkavégzését, melynek eredményeként egy színvonalas rendezvénynek adtunk otthont.

Némethné Varga Ibolya


 Boldogságóra

Boldogságóra

 Újrahasznosított tárgyak kiállítása

 Újrahasznosított tárgyak kiállítása

 Újrahasznosított tárgyak kiállítása

 Újrahasznosított tárgyak kiállítása

 Mentes konyha

 Mentes konyha

 Mentes konyha

Mentes konyha

Mentes konyha

 Élelmiszer kísérletek

Élelmiszer kísérletek

 Öko mosó- és tisztítószerek készítése

 Plakátok

 Plakátok

Plakátok

Pólókészítés

Pólókészítés

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése