2020. június 15., hétfő

Séta a lombkorona szinten

A "fenntartható életmód" témakörben készült cikksorozat mai szerzője Bedő Krisztina.

 A napokban kirándulni voltam a családommal. Valami olyan helyet kerestünk, ami szokatlan, nincs a közelben, tehát nem zsúfolt, ezért meglátogattuk Somogy megyében Kaszón a Lombkorona Tanösvényt. 

 Azt nem mondanám, hogy közel van, azt sem, hogy könnyű megközelíteni. De ha valaki arrafelé nyaral, feltétlenül érdemes meglátogatni, igazán mesebeli hangulata van az erdő közepén.
 „2017-ben épült egy közel 10 méter magas, 124 méter hosszú tanösvény, amelyen végigsétálva megismerhetjük a belső-somogyi erdők világát. A felső szinten egy hídszerkezeten halad az út. A Hent László építész tervei szerint 200 köbméter faanyag felhasználásával készült hidat hosszában több helyen „megtöri” egy-egy pihenő, illetve a létesítményt egy függőhíd elem teszi még izgalmasabbá (bár az jelenleg nem látogatható sajnos). A fel- és lejárókon, valamint a fenti sétányon, pihenőhelyeken interaktív táblák segítségével ismerhetjük meg a gyertyános-tölgyes erdő szintezettségét, valamint növény- és állatvilágát.
 A sétány végén egy „láthatatlan” les kapott helyet, ahonnan akár vadlesre is lehetőség nyílik.” (Forrás: https://blog.szallas.hu/setalj-a-fak-kozott-a-kaszoi-lombkorona-tanosvenyen/)



 Sok tanösvényt láttam már, de ilyet még nem, hiszen itt abban a magasságban sétálhattunk, ahol a madarak fészkelnek, a mókusok odúja van. 
Lássuk csak az erdő szintjeit, mi fent jártunk:


 Ahogy haladunk a tanösvényen, lépten-nyomon érdekes feladatokkal, információs táblákkal találkozunk. Jó időben, és amikor a személyzet is dolgozik, még egy függőhídon is végig lehet menni, ami bizonyára nagyon izgalmas élmény. Sajnos ez a lehetőség most nem volt elérhető a járványügyi előírások miatt.
 Van itt kirakós, felhúzható és csavarható, forgatható interaktív információs bázis is. Kis gyerekeknek is biztonságos, magas a korlát, oldalt fémháló véd. Fantasztikus a mély, sűrű erdő hangulata, megpróbáltam a fényképekkel valamennyire visszaadni nektek. Mi nagyon jól éreztük magunkat.












Bedő Krisztina

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése