2020. május 31., vasárnap

A szárazföldi ökoszisztémák védelme

Mai írásunk a Szárazföldi ökoszisztémák védelmének témakörébe kapcsolódik, szerzője Baranyai Szilvia, akinek bemutatkozását ITT olvashatják.


A kert, mint megannyi élőlény otthona

 A kert egy falat természet elérhető közelségben. Az emberek azért gondozzák, művelik, szépítgetik, hogy megteremtsék az illúziót: természetes környezetben élünk. De a rovaroknak: méheknek, jótékony kis bogaraknak nem elég csupán az illúzió. 
 A rovarok több mint egymillió fajjal az állatvilág legnépesebb osztályát alkotják. Jelen vannak földön, vízen, levegőben és természetesen kertjeinkben is. Színes megjelenésükkel és tulajdonságaikkal hasznos tagjai lehetnek udvarunk élővilágának.
 Írásomban arra próbálok válaszokat találni, hogy hogyan tehetnénk jótékony mezővé a kertünket, vagy akár balkonunkat a különböző hasznos rovarok számára, és hogy melyek is ezek a rovarok.  


A rovarok a világ urai

 Ha kipusztulnak a méhek, azt az emberiség legfeljebb négy évvel éli túl – a közhiedelemmel ellentétben, ez a mondat egyáltalán nem bizonyított, hogy Albert Einstein nevéhez fűződik, de a lényeg nem is az, hogy ki mondta, hanem az, hogy a méhekre vigyáznunk kell, még akkor is, ha nem tudjuk, hogy valóban így lesz-e, ahogy ez a híres mondat tartja. 


Miért?
 Az Earthwatch Institute nevű természetvédelmi szervezet hivatalosan is a bolygó legfontosabb élőlényének nyilvánította a méheket - írja a The Science Times.
 Az intézet indoklása jóval egyszerűbb, mint azt bárki gondolná, a Föld mezőgazdaságának hetven százaléka ugyanis kizárólag a méhektől függ: a méhek beporzótevékenysége nélkül a növények képtelenek lennének szaporodni, így a fauna gyakorlatilag nagyon rövid időn belül  megtizedelődne a világon.
 Az utóbbi években sajnos drámaian csökkent a beporzást végző rovarok száma, jellemzően az élőhelyeiket érő különféle beavatkozások miatt. Az emberi tevékenységek (vegyszeres szennyezés – műtrágyázás, permetezés, klímaváltozás előidézése, a természetes területek beépítése, célzott rovarírtás, stb.) nyomán a méhek mellett nagy számban pusztulnak el más, hasznos rovarok is, vagy tűnik el fajuk örökre. 

Javítani azonban lehet a helyzeten! És ebben bárki részt vehet! 

 A beporzást végző rovarok, nappali és éjjeli lepkék, méhek, különféle bogarak fontos szerepet játszanak a nem szélporozta növények szaporodásában. Szerte a világon mintegy ezer olyan haszonnövényt ismerünk (táplálék-, gyógy- és rostnövények, vagy italkészítésre használt fajok), amelyeket rovarok termékenyítenek meg.
Mit tehetnénk értük?
 Először is barátkozzunk meg a rovarokkal, amelyek hasznos lakói kertünknek!
Majd pedig csak annyi a dolgunk, hogy ültetünk néhány olyan növényt (ha csak egyet, már akkor is tettünk valamit az ökoszisztémáért), amelyet szeretnek ezek az élőlények. 

Lássunk néhány rovart, amelyek kifejezetten hasznosak, és az emberre teljesen veszélytelenek!

Hétpettyes katicabogár 


 Ezt a rovart kivételesen (majdnem) mindenki szereti, és majdnem mindenki tudja is, hogy a levéltetvek a kedvenc táplálékuk. 


Futrinka 


 Kinézete már nem annyira barátságos, de hasznossága legalább akkora mértékű, mint hétpettyes társáé, hiszen a csigákat, hernyókat üldözi, de nem veti meg a krumplibogarakat, vagy a cserebogárpajorokat sem. Ráadásul, szinte alig találkozhatunk vele, hiszen nappal elbújik a fákban, avarban.

Szentjánosbogár 


 Mindenki úgy ismeri, mint a sötétben világító kisbogár, de kevesen tudják, hogy kedvence a házatlan csiga.

Fátyolka


 A fátyolka szintén a levéltetvek pusztításában jeleskedik.
 Csakúgy, mint a zengőlégy, amely hasonlít a méhecskére, de nem csíp, az emberre nézve teljesen ártalmatlan.

Zengőlégy



Fürkészdarázs


 A darázsra hasonlít, ami egy kevésbé kedvelt rovar, de békés és ártalmatlan. Légy- és bogárlárvákat fogyaszt, hatékony kártevőírtó. 


És mit tehetünk mi ezekért a kis élőlényekért?



 Ezek a rovarok, és a veszélyeztetett fajok is mind megtalálhatók a közönséges kertekben.
Rovarbarát kertjeinkben fontos szempont, és egyben kertépítészeti alapelv, hogy kora tavasztól  egészen késő őszig mindig virágozzon valami, folyamatosan nektárt és pollent kínálva a rovaroknak. 
 Segíthetjük életüket, munkájukat, ha beporzást igénylő, illatos, színes virágokat ültetünk: A csillagfürt, rézvirág, kasvirág, sarkantyúka és a régi paraszti kertekből ismert megannyi hagyományos virág nemcsak díszít, hanem a méheket is bevonzza kertünkbe. Ültessünk őshonos növényeket, amelyek nélkülözhetetlenek az itthoni rovarok számára. Az egzotikus növényeket a mi rovarjaink nem szeretik annyira, így életteret veszítenek, ha csakis ilyen növény található meg a kertünkben. 
 Ha füvet nyírunk, hagyjunk egy érintetlen foltot, valamelyik sarokban, vagy félreeső helyen. A kertben lakó élőlényeknek ez igen értékes menedék lehet. 
 Az ültetett növények sokfélesége kifejezetten jó hatású a beporzó rovarok számára, aminek legfontosabb oka a növények eltérő virágzási ideje, de ezen felül az egyes növényfajok méretében, habitusában, virágainak alakjában, méretében, színében föllelhető változatosság is vonzza a rovarokat.

 Ha nincs kertünk, az erkélyen, ablakban a balkonládába is ültethetünk beporzást igénylő virágokat, de a rovarok nagyon szeretik a gyümölcs-virágokat is, így például a balkon-eper is remek választás, amivel nem csak a rovaroknak kedvezünk, hisz mi magunk is élvezhetjük gyümölcsét.
 A fűszernövények: a kakukkfű, levendula, zsálya, citromfű, menta virágai is igazi csemegék a rovaroknak virágzás idején. 
 Készíthetünk rovarhotelt is. Ehhez bármilyen természetes anyag megfelel: kéregdarabok, ágak, lyukasztott fa, toboz, bármi, amiben el tudnak bújni a rovarok. Ha már megszoktuk a rovarok jelenlétét, akkor jó móka lehet a gyerekeknek is megfigyelni ezeknek a kis lényeknek az életét. 
 Bár az elsődleges cél az eredeti élőhelyek megőrzése lenne, egy rovarbarát kerttel mi is tehetünk ezekért a változatos élőlényekért, és ez remek lehetőséget kínál, hogy az apró teremtményeket figyelve kicsit közelebb kerüljünk ahhoz a természethez, amitől a XXI. században már jócskán eltávolodtunk.



Jó munkát és vidám kikapcsolódást kívánok a kertek, balkonok, vagy ablakok rendezgetéséhez!


Cikksorozatunkat a Fenntarthatósági fejlődési célok mentén haladva tervezzük készíteni. 
A Fenntartható fejlődési célokról az alábbi linken olvashatnak:

http://www.unis.unvienna.org/unis/hu/topics/sustainable_development_goals.html 

Korábbi cikkünket, amely a Partnerség a célok eléréséért témakörben íródott, az alábbi linken olvashatják:

https://komplexiskola.blogspot.com/2020/05/indulo-cikksorozatunk-fenntarthatosag.html 

Következő cikkünk tartalmát ITT olvashatják.


Internetes források:

Megyeri Szabolcs: Rovarbarát kertkialakítás https://www.megyeriszabolcskerteszete.hu/rovarbarat_kertkialakitas_2584

F. É. hétszínvil., botanikaland
https://vasarnap.com/archivum/mehcsalogato-viragok

Sokszínű vidék
https://sokszinuvidek.24.hu/mozaik/2019/10/20/meh-legfontosabb-eloleny-a-foldon/

Urbanlegends.hu
https://www.urbanlegends.hu/2013/06/einstein-es-a-mehek/

Patkós István: Rovarvonzók
https://magyarmezogazdasag.hu/2016/07/25/rovarvonzok

Táblázat forrása:
(kép: https://magyarmezogazdasag.hu/2016/07/25/rovarvonzok)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése