2020. május 15., péntek

Ökosuli -fenntartható táplálkozás

Blogunk elcsendesedett életét az Ökoiskola munkacsoport a következő hetekben Fenntartható életmód témában készülő cikksorozatával fogja felrázni.
Első cikkünk Dobos Erzsébet tollából, akinek bemutatkozóját ITT olvashatják.


A vegán életmód

 A veganizmus az állati eredetű termékek használatának mellőzése és az ehhez kapcsolódó filozófia, ami elutasítja az érezni képes állatok árucikk státuszát; amely megnyilvánul a táplálkozás, a szórakozás, a ruházkodás és a higiéniai termékek választásában is. A veganizmus követőjét vegánnak nevezik.
Részletes leírás ITT.

Miért jó ez az embereknek?
Egészségesebb ételeket eszünk, és így egészségesebbek leszünk.  Nehezebben betegszünk meg, és hamarabb felgyógyulunk. A leggyakrabban allergiát okozó élelmiszerek az állati eredetű fehérjeforrások, melyek magas zsír- és aminosavtartalmuk miatt számos betegséget okozhatnak. Nem irtanak több őserdőt, hogy az állatok számára növényeket termesszenek. Az alábbi négy könyv, valamint a honlap és az előadások sok-sok hasznos ismerettel, meggyőző érvekkel szolgálnak ezekkel kapcsolatban.
Tudósok kiszámolták, hogy mennyi időnk van még hátra, ha nem változtatunk az életmódunkon, erről részletesebben olvashatnak ITT és ITT
Érdekes cikkek a témában:
 Dr. Iller Barbara könyve.
Valamint további három videó /magyar felirattal/:

Miért jó ez az állatoknak?
 Az állatok nem azért vannak, hogy elfogyasszuk, fogságban tartsuk, kizsákmányoljuk őket. Vannak érzéseik, érzik a fájdalmat, tudnak örülni, szeretni. Állatok húsát, tojását, zsírját, tejét fogyasztani lehetséges, de nem szükséges az embereknek. Megszűnik az állatok ketreces, mélyalmos tartása, érzéstelenítés nélküli ivartalanítása, csőrük csonkolása, számukra alkalmatlan tápszerekkel etetése, élve ledarálása, rabszolgasága…
További olvasnivalók a témában:
 Könyvek: Világbéke étrend, Miért Vegán?, Állatok a tányéromon

Miért jó ez a világnak?
 Hosszú távon az állattartás nem fenntartható, többek között az általa okozott üvegházhatás /káros gázok/, a vizek és a talaj szennyezettsége, óriási talaj- és vízigénye, kegyetlensége miatt. Abbamaradna az őserdőírtás . A jelenlegi területek felszabadulnának emberi táplálék termelésére, és megszűnne az éhezés.
Érdekes cikkek:
 Könyvek: Világbéke étrend, Miért Vegán?

Miért kevés, ha valaki vegetáriánus?
 A vegetáriánus eredetileg azt jelentette, amit ma a Vegán, azaz a tiszta növényi étrendet. Az évek során azonban az értelmezése módosult. Több fajtája van. A jelenlegi valódi értelme szerint húsmentes, zsírmentes étkezést jelent. Aki a fentieket figyelmesen elolvasta, az tudja, hogy a vegetáriánus étkezés nem szűnteti meg az állatok kizsákmányolását, hiszen tejükért, tojásukért továbbra is fogságban tartják őket, így az állattartás kedvezőtlen hatásai, ha valamelyest kisebb mértékben, de ugyanúgy fenn fognak állni. Ami végső soron az állatok életminőségének alacsony szintjét, élettartamának jelentős csökkenését, és a környezet tartós, nagymértékű rombolását eredményezi.

Hogyan lehetünk vegánok?
 Rengeteg segítség van az interneten. Lehet Vegán csoportokhoz csatlakozni. Vannak Vegán éttermek, receptkönyvek. Mindenképpen érdemes Vegán táplálkozási szakemberrel konzultálni /pl. a Vegetáriánus Fesztiválon/, vagy több éve Vegán, étrenden élő emberrel, könyveket olvasni, előadásokat hallgatni, videókat nézni. Az írásban megadott források további elérhetőségeket, információkat is tartalmaznak.
Információk kezdőknek:

FONTOS!
A Vegán étrend követése erőteljesen méregtelenítő hatású! Több éve-évtizede felhalmozódott méreganyagok ürülhetnek ki a testünkből, ami sok kellemetlenséggel, betegséghez hasonló tünetekkel járhat. Ezért is fontos  hasonló tapasztalattal rendelkező emberek lehetőleg személyes útmutatása.
Tipp fertőtlenítésre, arcmaszkra
 Fertőtlenítésre: ecet. Erőteljes fertőtlenítő hatású. Pl. 1-2 dl a felmosóvízbe. Szórófejes flakonba töltve felületek fertőtlenítésére is alkalmas. Hígítási arány vízzel→ 1:1. A hígítatlan /10-20%-os/ ecet gőzének belégzése károsíthatja a légzőszerveket.
 Egyszerű arcmaszk: egy férfizsebkendőt, vagy annak megfelelő nagyságú textil anyagot, ∆-be hajtunk, és a fejünk mögött megkötjük úgy, hogy fedje az orrunkat és a szánkat. Mivel alul nem feszül az állunkra, nem fülled be az arcunk, és könnyebb a légzés. Sajnos könnyen lecsúszhat. Érdemes oldalt hullámcsattal a hajhoz tűzni.

Dobos Erzsébet
Vegán

A következő heti cikkünk témájáról pedig ITT találnak információt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése