2020. május 22., péntek

Ökosuli: Háztartási hulladékok újrahasznosítása

Fenntartható életmód témakörben íródott második cikkünk szerzője Galambos Eszter kolléganőnk, akinek bemutatkozóját ITT olvashatják.


Mit is értünk ez alatt? 
 Természetesen, ha szelektíven gyűjtjük otthon a hulladékot és a megfelelő tárolóba dobjuk, akkor a Hulladékkezelő Zrt. telepein azokat átválogatják, majd elméletileg az arra megfelelő műanyag, papír vagy fém hulladékokat újrahasznosítják. Ismét nyersanyag lesz belőlük, melyekből újabb palackok, konzervdobozok, lemezlapok, újságok, de akár ruházati termékek is készülnek.
 Számunkra azonban nem ez a folyamat az igazán lényeges jelenleg, hanem az, hogy otthoni körülmények között, hogyan és mire tudjuk felhasználni a különféle háztartási hulladékainkat. Sokan nem is tudjuk, hogy valójában milyen kincsesbánya rejlik a tárolónkban vagy a szelektív kukába szánt szemeteszsákokban. Pedig nagyon sok szemétnek gondolt dolgot tudunk hasznosítani praktikus otthoni tárolók, esztétikus lakásdekorációk, kézműves ajándékok és végül, akár fejlesztő játékok készítéséhez. 

Ez miért is jó nekünk? 
 Ha a környezetvédelmi szempontokat nézzük, akkor azzal, hogy nem a szeméttelepen végzik a még használható háztartási hulladékok, hanem azokat valamilyen módon újrahasznosítjuk, már a magunk után hagyott úgynevezett ökológiai lábnyomunk mérsékléséért is tettünk egy lépést. Igaz, ezek kis dolgok, de sok kicsi, mint tudjuk sokra megy. 
 De mást is nyerhetünk vele, kiélhetjük a kreatív energiáinkat, megtapasztalhatjuk az alkotás örömét, egyedivé varázsolhatjuk otthonunkat a saját készítésű lakásdekorációkkal, együtt alkothatunk gyermekünkkel, találhatunk magunknak egy új hobbit, örömet szerezhetünk szeretteinknek a saját készítésű ajándékokkal, és nem utolsó sorban, sok pénzt spórolunk magunknak. Hiszen minek vegyek meg egy bolti tucatgyártásban készült vázát, ha sokkal szebbet tudok készíteni befőttesüvegből, fonalakból szinte ingyen? Szerintem nincs jobb, mint ránézni a saját készítésű dísztárgyainkra vagy tárolóeszközeinkre. Engem büszkeséggel és boldogsággal tölt el. 

Milyen alapanyagokat használjunk, avagy miből mit? 

 Tapasztalataim szerint a legsokrétűbben hasznosítható háztartási hulladékok a különféle papírdobozok, kartonok, desszertes dobozok. Nagy kedvenceim még a különféle méretű befőttes és lekváros üvegek, valamint a használt csomagolópapírok. De a tejfölös vödrökből, reklámújságokból, műanyag flakonokból és a kiselejtezésre ítélt textíliákból is nagyon hasznos alapanyag válhat. 

Kartondobozok, papírdobozok:  
Ezekből nagyon sokféle tároló doboz készíthető, méretétől és anyag vastagságtól függően. Lehet készíteni belőlük játéktároló dobozokat, teás dobozokat, konyhai tárolódobozokat vagy akár feladatos dobozokat strukturált feladatokhoz, babaházat és végtelen a sor. Dekorálhatjuk ezeket régi csomagolópapírral, tapétával, szalvétatechnikával, betekerhetjük fonallal vagy textíliával, de akár le is festhetjük. Azért olyan jók, mert ha esetleg nem jó a méret, akár egy vékonyabb kartondobozból hajtogathatunk olyan méretű dobozt, amire szükségünk van. Vagy akár tetőt egy tető nélküli dobozra. Úgy használhatjuk fel, ahogy mi szeretnénk. Én készítettem már Raffaellos dobozból asztali kis kukát, desszertes dobozból ékszeres dobozkát és nagy költözésből maradt karton dobozból konyhai tároló dobozt a sütési kellékeimnek. 

Befőttes üvegek: 
Alakjuktól, mintájuktól és méretüktől függően rengeteg szép és hasznos tárgy készíthető ezekből. Például váza, mécsestartó, gyertyatartó, lehet bennük tartani a spájzban liszteket, fűszereket, csokoládét, stb. Aki saját készítésű ajándékokat szokott adni szeretteinek, az is nagy hasznát veszi egy szép üvegnek. Adhatunk benne saját készítésű bob-bont, kekszet, fürdősót, cukros bőrradírt, krémeket stb. Nagyon egyszerűen ki lehet dekorálni ezeket szalagok, spárga, csipke, kartonpapír, csomagolópapír segítségével, de akár szalvétatechnikával és üvegfestékkel is esztétikusan díszíthetőek, és máris nem ˝csak” egy üveg lesz. Én legutóbb csoki tároló és kínáló befőttes üveget készítettem itthonra néhány egyszerű alapanyagból, szerintem jól sikerült. 😊  

Műanyag palackok: 
Készíthető belőlük  madáretető, madáritató, de akár karkötő, golyós célbadobó játék vagy kaspó is. Én a legtöbbször szenzoros palackot vagy ritmushangszert késztek belőlük, de legutoljára hógömb készült az osztályba habfürdős palackból. A szenzoros palack könnyen elkészíthető, csak sima vagy színezett rizzsel és gyöngyökkel töltsük meg a palackot. Vízzel és színes gyöngyökkel, csillámporral is feltölthetjük, esetleg rakhatunk a vízbe egy kis ételfestéket is.

Ezek után hogyan kerüljük el, hogy gyűjtögetővé váljunk?
Igen, tudom elsőre viccesen hangzik, de ha valaki rááll arra, hogy inkább maga készít lakásdekorációt vagy játékokat a háztartási hulladékokból, akkor előbb- utóbb könnyen abba a hibába eshet, hogy túlhalmozza ezeket. Mert ugye ˝jó lesz még valamire˝. Amikor ezt először észleltem magamon, úgy döntöttem, hogy csak azokat tartom meg, amik tényleg használhatóak kreatív célra. Például csak azokat az üvegeket, kartonokat tartom meg, amik különlegesek a formájuk vagy a díszítésük miatt vagy pont olyan méretűek, mint amire épp szükségem van.

Két szempont szerint gyűjtöm a felhasználandó hulladékokat:
 1. Szükségem van rá a funkciója miatt:
Amikor először az van meg, hogy mit fogok benne tartani, mint maga a tároló. Például a közelmúltban költöztünk, az új konyhaszekrényben nem volt annyi fiók, mint amire szükség lett volna. Polc viszont volt bőven, de nem ömleszthettem oda a sütési kellékeimet. Így született meg a megoldás, szükségem van egy olyan méretű dobozra, amibe belefér minden, de kellően lapos, hogy beférjen a polcra. Szerencsére dobozból nem szenvedtem hiányt épp, így amikor találtam egy megfelelőt, azt alakítottam át esztétikus konyhai tároló dobozzá.

 2. Látok benne fantáziát, készítek majd belőle valamit:
Ilyenkor még nem tudom, hogy mire fogom használni, de annyira tetszik valamiért, hogy nincs szívem kidobni. Ilyenkor addig ötletelek vagy az internet kreatív, kézműveskedős oldalain gyűjtök ötletet amíg ki nem találom, hogy mire használjam. Például így lett az óriás Raffaellos dobozból asztali kis kuka vagy papír kávés dobozból légmentesen záródó liszt tartó.

A kedvenc kreatív weboldalaim ötletgyűjtéshez:

Remélem ezzel a kis ízelítővel sikerült kedvet csinálnom a háztatártási hulladékok újrahasznosításához. Aki eddig félt vagy halogatta, az most bátran belevág és készít otthon valami kreatívat egyedül vagy a gyerekekkel, barátokkal. Higyjétek el megéri, nem csak a szép végtermék, hanem a kreatív percek, az így eltöltött kis ˝én idő˝ miatt is.

Galambos Eszter
lelkes újrahasznosító

Jövő heti cikkünk előzetesét ITT olvashatják.
A cikkben szereplő fotók származási helyéről INNEN tájékozódhatnak.

2 megjegyzés: