2017. április 28., péntek

Földmentő-akció!

 Fenntarthatósági Témahét keretében tematikus napot tartott április 26-án a Tanulásban akadályozottak alsó tagozata.
 Az Emberi Erőforrások Minisztériuma kezdeményezésére, idén először a tanév rendjéhez igazítva valósult meg a program, melynek célja a Föld Napja üzenetének, a fenntarthatóság és a környezettudatosság témájának széles körű elterjesztése az iskolás gyerekek között.
 Gyakran  halljuk a globális felmelegedés, csökkenő energiakészlet, vízhiány, klímaváltozás kifejezéseket.  Ezek a veszélyek fenyegetik Földünket, ha gyorsan nem változtatunk szemléletünkön és magatartásunkon.
 A szemléletváltásra a gyermekek a legfogékonyabbak, épp ezért fontos, hogy már iskolás korban megismerjék a téma fontosságát, hiszen kis odafigyeléssel ők is sokat tehetnek a Föld védelméért. 

 Már a bevezető mese (Caillou víztakarékos) kapcsán is bebizonyosodott, hogy a gyermekeknek vannak ismereteik a témával kapcsolatban, tudják, hogyan kell például a vízzel takarékoskodni, mit kell tenni a légszennyeződés csökkentéséért. Mindezen információkat a mindennapi életbe is be lehet építeni, hogy rutinszerűvé válhassanak, s ne csak a "földmentő" projektnap során gyakorolhassák. 

 Csoportokat alkotva indultak a gyerekek a földmentő akcióra.  Öt állomáson teljesítették küldetésüket megszerezve egy- egy puzzle- darabot. 
 A fenntartHATÓSÁG állomáson az ökológiai lábnyom fogalmával ismerkedhettek meg rendkívül izgalmas példán keresztül, kiszámolva azt, hogy egy ebéd előállításához szükséges élelmiszer mennyi utat tesz meg, míg az asztalukra kerül. A tudatos vásárlásra ösztönözve megbeszélték, miért lenne jobb hazai termékeket fogyasztani, vásárolni? Mire figyeljenek még a vásárláskor? 

 A tisztíTÓban egy berendezett tóból halászhatták ki háló, gumikesztyű segítségével a szemetet, megvédve ezzel a tó élővilágát. Bátrabbak gumicsizmát is vehettek és bemerészkedhettek a tóba is. A víz fontosságáról, nélkülözhetetlen szerepéről, víztakarékosságról képek segítségével beszélgettek.

 A hulladék- szigeten a szelektív hulladékgyűjtés szabályait mese segítségével ismerték meg, majd gyakorolhatták a szelektálást is, a "Nem minden hulladék szemét!", "Tapossa laposra!" –vezérmondatokat jól megjegyezve.

 Az energiaspórolók termében beszélgethettek a megújuló energiaforrások jelentőségéről, hogy használatuk összhangban van a fenntartható fejlődés alapelveivel, vagyis alkalmazásuk nem rombolja a környezetet, ugyanakkor nem is fogják vissza az emberiség fejlődési lehetőségeit. Szélerőmű analógiájára szélforgót is készítettek. 

 A Kvíz- víz segítségével közösen összefoglalóan beszélték meg a téma fontosságát.


 Az egyes állomásokon puzzle-darabokat szerezhettek a jó munkáért, melyeket összerakva kék bolygónk mosolyát kaptuk jutalomként. A gyerekek sikeresen teljesítették földmentő akciójukat, köszönhetően a tagozaton dolgozó összes pedagógus, asszisztens példaértékű együttműködésének is. 
 Emlékként mindenki egy kék üveggolyóval, földünk szimbólumával távozott, remélve, nem felejtik, hogy már most  is sokat tehetnek a fenntarthatóságért, a föld védelméért!

„Nincs szükségünk többé hősökre, elég, ha végre valaki kiviszi az újrahasznosítható hulladékot.”
Banksy – festőművész aktivista

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése