2017. április 7., péntek

Próbák között -győztesen!

 Hinné-e valaki, hogy értelmileg akadályozott gyerekeket vonz, lelkesít a versenyzés, a felkészülés, sok-sok tanulás, aprólékos gyakorlás, erős koncentrálás, minduntalan újrakezdés?
 A Kőbányai Komplex Általános Iskola tanulóiból évről évre képződik egy csapat, akik részt vesznek egy kifejezetten rájuk szabott tanulmányi versenyen, idén már a XXXIII. Koncz Dezső Tanulmányi Versenyen.
 A tél vége felé járva megkezdődik a házi versenyre való felkészülés, amely öt elméleti   vagy gyakorlati tevékenységi kört, sőt sportot is magába foglal. A tanulandó, gyakorlandó anyag terjedelmes, szerteágazó, minden kavarog eleinte. Mit is kell beszereznünk? Hol találunk bőrművest, akitől maradék bőrt kérhetnénk?  Ki árulja azt a megnevezett zsineget, amire szükségünk lenne?
Kapunk-e pénzt arra a bizonyos konyhai kisgépre, amivel dolgoznunk kell?  Ki miben ügyes? Hogyan osszuk fel a feladatokat? Mikor is tudunk gyakorolni, hogy az ne menjen a tanórák rovására?
Közben azért haladunk az ismeretek elsajátításával, egyre merészebbek gyermekeink a bordásfalon, ugrószekrényen, bátrabban kezelik a labdát.
 Kikristályosodik, ki az az öt növendék, aki csapatot alkotva összehangoltan, egymásra figyelve, egymást segítve nevezhet a fővárosi versenyre, hogy ott tanúságot tegyen a megadott témakörben szerzett ismereteiről, vágjon, ragasszon, süssön-főzzön, ültessen, énekeljen, interaktív táblán dolgozzon, és esetleg zsinórlabdázzon.
 Elérkezvén a „nagy nap” /ez évben: ápr. 5./, csúcsosodik az izgalom, amikor elindul  az ötfős csapat egy póttaggal kiegészülve egy másik SNI-s gyerekeket foglalkoztató intézménybe, ahol mindenki tudása, képessége legjavát adja majd. Az idei versenyt a Dió Általános Iskolában rendezték egész napos program keretében. Nem gondolnánk, hogy  milyen lendületesen, kitartóan, mekkora állóképességgel vették a gyerekek az akadályokat. Azután szívdobogva vártuk az eredményhirdetést, hiszen az első három helyezett jut tovább, és  mehet az országos versenyre!
 Immár harmadik éve őrzi iskolánk igazgatói irodájának vitrinje a vándorkupát. Három éven át sikerült elnyernünk ezt a nagy megtiszteltetést!
 Megelőző évek nyereményeként már eljutottunk több gyönyörű város  intézményébe a legjobbakkal is megmérkőzni, így élveztük Veszprém, Hajdúböszörmény, Békéscsaba, Hódmezővásárhely gyógypedagógiai intézményének vendégszeretetét. Két évvel ezelőtt Békéscsabán elértük országosan is az első helyet! Most májusban az Északi- Középhegységben Girincsre készülünk, az országos fordulóra.
 Azon a napon -ha minden jól megy-, iskolánk kisbusza majd kigördül a Gém utcából kedves, lelkes gyerek és felnőtt integetők jókívánságai között. Hazaérkezve másnap-hiszen ez a forduló kétnapos-boldog, büszke szülők fogadnak majd minket a kapuban. Ekkor már a sok szép élménnyel gazdagodva valóban mindenki nyertes. És akárhogy is ezt a kitűnő teljesítményt az ő gyermekük érte el!
 Most ennek az eseménynek még előtte vagyunk, de rajta leszünk, hogy Kőbánya e tekintetben is ismertté váljon országszerte!

Alföldy-Boruss Dezsőné Kati néni

Az aranycsapat: Tóth Szilvia, Lesku Evelin, Pázmándi Dóra, Hommer Bence, Budavári László, Vitányi László, Pálfi Ildi néni és Alföldy Kati néni

Az előző évek versenyeiből.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése