2019. november 9., szombat

Erdők, mezők állatai és növényei - csatlakozás a Világ legnagyobb tanórája című programhoz

Az ENSZ 2015 szeptemberében indította útjára a „Project Everyone” kampányát, amelyben a Világ legnagyobb tanórája keretében a fenntartható fejlődést szolgáló 17 célját szeretné megismertetni a gyerekekkel. A kezdeményezéshez világszerte számos ország – köztük Magyarország is – csatlakozott. Tagozatunk a 2019-ben ötödik alkalommal megrendezésre kerülő programsorozathoz, azon belül is a Szárazföldi ökoszisztémák védelme témakörhöz kapcsolódóan szervezte meg az Erdők, mezők állatai és növényei elnevezésű projekthetét.


Arra törekedtünk, hogy egy teljes tanítási hét során hazánk állat- és növényvilágára, annak védelmére fókuszáljanak tanulóink, az erre vonatkozó ismereteiket elmélyítsék, bővítsék, az állat- és növényvilág közti összefüggéseket megismerjék.
A projekthetet zenés megnyitóval indítottuk. A csoportoknak feladatokat, leckéket osztottunk ki. A gyerekek játékos tananyagok által megismerkedhettek az erdő szintjeivel, az ott élő vadállatokkal, azok lábnyomaikkal, valamint megtanulták az őszi erdőben megtalálható fákhoz tartozó terméseket, leveleket felismerni, megnevezni. A hét második és harmadik napján ismeretterjesztő filmeket néztünk. A látványos, sok információt hordozó filmek által elmélyítettük és bővítettük az eddig tanultakat. Ezúton is ajánljuk az érdeklődőknek Az erdő világa és a Kelet és nyugat című, online is elérhető természetfilmeket.
A projekt zárásaként túrát szerveztünk a Péterhalmi erdőbe. A természetjárás célja, hogy a hét során elsajátított tananyagot testközelből is megfigyeljük. Nagyon szép időben, gyönyörű környezetben tanulmányoztuk az erdő növényvilágát. Terméseket és faleveleket gyűjtöttünk, melyeket növényhatározó segítségével azonosítottunk, valamint csodaszép képeket készítettünk az erdei jelenségekről. A hazaindulás előtt játszottunk és megebédeltünk a tisztáson, majd élményekkel telve, kissé fáradtan indultunk vissza az iskolába.
Nagyon tartalmas és eredményes hetet tudhatunk magunk mögött, melyhez köszönjünk a gyerekek aktív bekapcsolódását és tanár nénik segítségét!

Pálfi Ildikó
Csider Bianca





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése