2018. május 21., hétfő

Fenntarthatósági Témahét az Értelmileg Akadályozottak tagozatán


A Fenntarthatósági Témahét – amellyel az Ökoiskolai programhoz is kapcsolódtunk - április 23. és 27. között került megrendezésre az Értelmileg Akadályozottak tagozatán.
A hetet az Ökotakarítás jegyében szerveztük meg, így az iskolai tavaszi nagytakarításban a környezettudatosságé volt a főszerep. Az első két napon az öko tanösvényt alakítottuk ki. Tagozatunk folyosóján minden csoport standot állított fel. Az asztalok előtt zöld lábnyomok jelezték, hogy álljuk meg egy kicsit, tanulmányozzuk a természetes tisztítószerek előnyeit. A csoportok, végighaladva a tanösvényen, rengeteg hasznos tudással gyarapodtak. Megismerték a szódabikarbóna, a mosószappan, a só, a tej hasznát a takarításban, megtudták, hogyan takaríthatnak citrusok és illóolajok segítségével, valamint információkat kaptak a nem környezetbarát takarítószerek veszélyt jelző piktogramjairól.
A megszerzett tudás birtokában a csoportok, természetesen öko tisztítószereket használva, hozzáláttak a tavaszi nagytakarításhoz. A gyerekek lelkesen töröltek, sepregettek, lemostak és felmostak. Minden koszt és porszemet eltávolítottak a termeikből, a folyosót ecet és citrom frissítő illata járta át.
A hét zárásaként tanulóink megmutathatták, mi mindent sajátítottak el az elmúlt napokban. Péntek reggel a menetlevelek kiosztásra kerültek, nyolc állomáson várták a felkészült csapatokat a tanár nénik: volt ökoquiz, interaktív feladat és piktogram-felismerés, megismerkedhettek a szappanfőzés menetével, az ecet sokoldalúságát kihasználva tükröt takarítottak, készítettek ökospriccet, nemesfémeket tisztítottak, valamint a folyosó ablakait ragyogóan tisztává varázsolták.
A csoportok hiánytalanul teljesítették minden állomás feladatait, nagyszerű munkát végeztek, nemcsak záró napon, hanem az egész témahét során. Bebizonyították, hogy elsajátították az ökoszemlélet lényegét. Természetesen a jutalom sem maradt el: minden osztály elnyerte az Ökocsoport címet! Az oklevelek átvételét követően fergeteges bulival zártuk a dolgos hetet, mindenki táncra perdült a legjobb takarítós zeneszámok hallatán.
Úgy gondolom, hogy az ökotakarítás témában elmerülve nem csak a gyerekek, de mi felnőttek is nagyon sokat tanultunk egymástól. Megmutattuk, hogy a tudatosság, az odafigyelés a takarítás során is mennyire fontos. Ezzel is hozzájárulunk a fenntarthatóbb környezethez.  Köszönjük a pedagógusok és az asszisztensek munkáját és együttműködését a témahét megvalósításában!

Csider Bianca

A jövőre nézve pedig, inspirálódhatunk innen:









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése