2018. május 30., szerda

Mesés kalandunk a Mesemúzeumban

Az ÉA-tagozaton szeptember végén megrendezésre kerülő Mesehét projekten jutalomként belépőket nyertünk a Mesemúzeumba. Mivel egész tanévben rengeteg programunk volt, így elhúzódott a kirándulásunk, de május 14-i héten végre megvalósult a múzeum meglátogatása.
Két csoportban kerestük fel a Döbrentei téren található helyszín, mely rengeteg élményt tartogatott számunkra.
Éva néni a múzeumpedagógus már a kapuban várt minket - bár az útközbeni eltévedést beleszámítva is korábban érkeztünk, mint a megbeszélt időpont. Gyors ismerkedés, aztán kezdetét vette a „munka”.
Először is elneveztük a hősünket Kalaposnak, akit végigkísértünk az ő Sötét erdős- Varázserő megszerzős – Sárkánylegyőzős – Királylány megmentős kalandján. Megbeszéltük, mi lesz az az öt feladat, amit teljesítenünk kell a történetünk során, majd rögtön jött is a Tudás próbája. A székek, amiken ültünk rejtették az első feladatot – ismert mesék részletei voltak az aljukra festve. Szétválogattuk, majd sorba rendeztük őket a mesék tartalma szerint. Ezzel előkerült a Kulcs, amely segítségével bejuthattunk a Titkos erdőbe; de a kulcsot még nem kaptuk meg, mert azért bizony ismét meg kellett dolgozni az Ügyesség próbáján. Egy gonosz Manó őrizte a kulcsot, aki nem figyelt eléggé, így csendesen lopakodva el tudtuk csenni tőle azt.  Bejutottunk hát a Mese világának ajtaján, ahol meghallgattuk a Kalapos meséjét a földön fekve, plafont nézve, majd irány a Sötét Erdő, ahol újabb kihívásként apróbb feladatokat kellett teljesítenünk. Fel kellett ismernünk a Feneketlen kútban élő állat hangját; rá kellett jönnünk, milyen kincseket lopkodott össze és rejtett el a Nagy Fa odvában a szarka; be kellett mennünk a Boszorkány konyhájába, hogy megkeressük azt az üvegcsét, ami a rózsa illatát rejtette; majd a falon lévő térképen meg kellett terveznünk Kalapos útját a Sárkány tornyába.
Mivel mindent ügyesen teljesítettünk, ezért felmászhattunk a Griffmadár tornyába, ahol egy varázserejű tojást megölelve szerezhettünk magunknak is varázserőt a Sárkány legyőzéséhez. A tojás megölelése után egy titkos alagúton jutottunk el a kastélyig, aminek a tetején lakott a Sárkány. Párokba rendeződtünk, majd villámgyorsan lecsaptuk a Sárkány mind a hét fejét olyan sorrendben, ahogy tüzet próbált fújni ránk. Természetesen a Sárkánynak esélye sem volt, ezért megmentettük Kalapossal a Királylányt, és megnyertük a fele királyságot is. Jutalmul különleges ruhákba bújtunk és elfoglaltuk méltó helyünket a trónon.

Balatinczné Pandur Zsófia



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése