2017. október 18., szerda

Egy nagyon mesés nap


 Egy ideje érett már a gondolat bennünk, hogy a tanulásban akadályozottak alsó tagozatán tanuló gyermekek számára egy nagyon mesés napot szervezzünk: olyat, amikor nem egyszerűen csak olvassuk, rajzoljuk, eljátsszuk a mesét, hanem mi magunk válhatunk szereplőivé, átélőivé. Közeledett a magyar népmese napja, ennél jobb alkalom nem is kínálkozhatott volna, hogy a tervek valósággá váljanak.
 A nagy kaland szeptember 26-án kezdődött, amikor összegyűlt tagozatunk apraja-nagyja és megismertük a Király Kis Miklós történetét. Kiderült azonban, hogy a mesének korántsincs vége, mert a három sárkány itt garázdálkodott az iskolánk körül és elrabolta a napot, a holdat és a csillagokat. Micsoda szerencse, hogy a sok derék leány és legény bátran vállalta, hogy megküzd a sárkánnyal és visszaszerzi az égitesteket!
 A nap visszaszerzésében a királylány segédkezett nekünk.  A gyerekekkel közösen olyan zenés-táncos naphívogató szertartást alkottak meg, hogy a varázslatos mondóka, a hangszerek egyre erősödő hangja végül megtörte a sárkány hatalmát és a nap kiszabadult a fogságából. A Holdat a fa tetején üldögélő bakarasznyi ember segített visszaszerezni, aki nem adta ám könnyen magát, alaposan megdolgoztatta a gyerekeket, bizonyítaniuk kellett rátermettségüket, ügyességüket és okosságukat is. A csillagokat pedig csak azok kaphatták meg az öreganyótól, akik kiállták a bátorság próbáját és nem rettegtek a sötétségtől.
 A küldetés sikerült, de még nem dőlhettünk hátra: úgy határoztunk, minden sárkányt elijesztünk, aki az iskolánk közelébe mer jönni. És mivel mi mástól félnének leginkább a sárkányok, mint a "mégtöbbfejű" sárkánytól, hatalmas sárkánygúnyát festettünk, megtanultuk az ősi sárkányűző mondókát, majd másnap mindannyian belebújtunk az óriási közös jelmezbe, "nagyonsokfejű" sárkánnyá változva jártuk körbe az iskolát és az épület minden szegletéből kiűztük az arra ólálkodó sárkányokat mágikus mondókánkkal:
"Áj-váj-kutyamáj, menj el, sárkány, menj el már,
Áj-váj-kecskemáj, pusztulj, sárkány, pusztulj már""
 A megmentett égitestek máig is ott díszelegnek tagozatunk bejáratán, hirdetve az itt tanuló leányok és legények hősi tettét és mesés élményeinket idézik a folyosót díszítő csodaszép mesetablók is.

Varga Kinga

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése